Våra webbplatser

Våra webbplatser

Webbkarta        Press        Logga in        RSS

Translate

Webbkarta        Press        Logga in        RSS

Dela:

 Skriv ut sida

Gör något för flyktingarna!

Före krisen i Syrien hade landet 22 miljoner invånare. 11 miljoner av dem är nu flyktingar inom och utom landets gränser.

1 EFK har en katastrofinsamling för de drabbade. Läs mer nedan!

2 EFK vill mobilisera församlingsrörelsen att möta flyktingarna som kommer till Sverige. Läs mer om "Öppna kyrkan"!öppnas i nytt fönster

EFKs katastrofhjälp till flyktingar 2015

Katastrofinsamling!

För mer information om hur du ger – läs längre ner på sidan. Där finns också resurser för din församling i form av bilder, PowerPoint och film!

Hjälpen förmedlas i tre faser. Evangeliska Frikyrkan arbetar tillsammans med organisationer och människor som redan verkar på plats och som arbetar långsiktigt.


1 Flyktinghjälp på plats: Hjälp i Syrien och Libanon

Vi arbetar i Syrien och Libanon. 5 000 familjer i Syrien och 2 500 syrianska flyktingfamiljer i Libanon får hjälp med mat. Vi arbetar med en lokal partner som har unika möjligheter att hjälpa till inne i det krigshärjade Syrien. De driver en skola för barn men också vuxenutbildning som syftar till egenförsörjning.

2 Flyktinghjälp på väg: Hjälp i Balkan

Vi hjälper flyktingar i Serbien och Kroatien. På sin flykt hamnar människor ofta i utsatta situationer. Tak över huvudet? Vad ska våra barn äta? Blöjorna är slut! Trasiga fötter och infekterade sår.

Många syriska flyktingar samlas på olika platser i Serbien. Ibland väntar familjen här och mannen reser vidare för att säkra asyl innan familjen kommer efter. Det gör att många ensamma mammor med barn lever i en oerhört utsatt situation. Tillsammans med Bread of Life, som EFK har arbetat med under lång tid, kommer vi hjälpa dessa utsatta familjer med blöjor, hygienartiklar, vatten, mjölkersättning och mjölk för att de ska överleva! Bra dryck och bra hygien är två basala verktyg för att undvika sjukdomar!

Kroatien har sedan Ungern stängde gränsen mot Serbien den 15 september fått ta emot en stor skara flyktingar. Vår lokala partner, det kroatiska baptistsamfundet, började direkt att hjälpa till. De delar ut mat- och hygienpaket och har en bra organisation genom att de är vana att arrangera läger för barn och unga. De har på förfrågan från kroatiska Röda korset också skickat sjuksköterskestudenter till flyktinglägren för att hjälpa till med medicinsk hjälp.


3 Flyktinghjälp här: Samordnare för församlingarnas insatser

I takt med att allt fler flyktingar kommer till Sverige har församlingar engagerat sig. Många har språkcaféer och besöker asylboenden. Andra driver eller vill starta boende för asylsökande och ensamkommande barn. Enskilda medlemmar är god man eller kontaktfamilj.

Från november 2015 har vi anställt en samordnare för att hjälpa våra församlingar. Hur gör man? Hur funkar kontakten med Migrationsverket, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och andra myndigheter? Har andra församlingar erfarenhet att ge?

Kontaktuppgifter: Markus Sand, 0739-77 06 50 och markus.sand@efk.se

Läs mer om hur församlingar kan engagera sig under "Öppna kyrkan"!öppnas i nytt fönster

Läs en intervju med samordnaren Markus Sand!länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


4 TV-skola för miljontals flyktingbarn

Även i kåkstäder och tältläger tittar man på tv. Med hjälp av rostiga parabolantenner och gamla tjock-TVs bryts tristessen och sorgen av nyheter, underhållning - och skola.

Det finns över 4 millioner syrier i flyktingläger utanför Syrien och nära 7,6 millioner internflyktingar i Syrien, deras hemland som nu i nästan 5 år drabbats av ett förödande inbördeskrig. I hela regionen Mellanöstern och Nordafrika är det just nu mer än 13 millioner barn som inte går i skola, många av dem på grund av krig och konflikter.

SAT-7 sänder 5 dagar i veckan MySchoollänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Det är ett 90 minuters attraktivt och pedagogiskt skolprogram på arabiska där de kan lära sig läsa, räkna och skriva. Det är nya lektioner varje dag. Ämnena är arabiska, matematik, naturvetenskap och engelska. Programmen repeteras två gånger om dagen så att ingen behöver missa dem. Genom att stödja dessa program kan vi hjälpa barn i Mellanöstern att inte bli en ”förlorad generation” utan istället ge dem tillgång till grundläggande utbildning - en viktig förutsättning för en bättre framtid.

Se en trailer för programmet!länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Så ger du din gåva

  • Sätt in din gåva på bankgiro 900-5588. (Märk gåvan "Flykting".)
  • Swisha till 900 4037. (Märk gåvan "Flykting".)
  • SMSa FLYKTING200 till 72980 (för att skänka 200 kr)

Resurser för din församling

Bild, film och Powerpoint

Uppdateringar via sociala medier

​Vi försöker uppdatera våra sociala medier med information och använder främst Facebook:

Har du frågor? Kontakta:

Evangeliska Frikyrkan    Box 1624    701 16 Örebro    019 - 16 76 00     info@efk.se     webmaster@efk.se    Plusgiro: 900403-7    Bankgiro: 900-4037

Logotyp för Strateg Marknadsföring somar har gjort design och implementerat sidan.
Google+