Forskaren som brinner för Guds rike

Forskaren, författaren och läraren David Willgren har skrivandets gåva. När han inte undervisar Gamla Testamentet via ALTs studiecenter i Umeå så medverkar han i böcker såsom den nypublicerade Aldrig mer tillbaka gå om anabaptismen. Hans doktorsavhandling om Psaltaren, Like a Garden of Flowers, har nyligen gett honom ett pris från Kungliga Vitterhetsakademien.

Vad handlar avhandlingen om?

Min forskning handlade om hur Psaltaren kom till. Hur och när samlades de 150 psalmer ihop som vi idag läser när vi slår upp våra Biblar? Vad var syftet? Jag ägnade jag mycket tid åt att försöka förstå den antika skrivarkulturen. Hur såg man på textsamlingar? Är Psaltaren en bok? Vad menas i så fall med det? För att göra en lång bok kort kan man säga att jag landade i att beskriva Psaltaren som en blomsterträdgård som vuxit fram organiskt över tid genom att psalmer kanoniserats och kommit att ses som auktoritativa av troendegemenskaper under andra templets tid.

Hur har du tid att skriva så mycket?

Mitt grundupplägg när jag skrev avhandlingen var att se det som det heltidsjobb det var – jag försökte sitta mellan åtta och fem på dagarna. Samtidigt blir jag lätt understimulerad, så jag behöver ha fler bollar igång samtidigt så jag kan hoppa mellan. Det kan vara allt ifrån att förbereda undervisning, att läsa spännande saker, prata med människor, be och lovsjunga, eller rita.

Hur blev du involverad i ALT?

Min väg in i ALT var via Örebro teologiska högskola. Det var där jag började läsa teologi, och där jag sedan fick förmånen att undervisa medan jag doktorerade i Lund. När vi flyttade till Umeå var det därför naturligt att söka mig till ALTs studiecenter för att se om det fanns möjlighet att fortsätta undervisa i framför allt Gamla testamentet.

Vad är det bästa med att jobba på ALT?

En av de saker jag tycker utmärker ALT är den naturliga interaktionen mellan akademi och församling. Detta syns på många sätt, inte minst i kollegiet, där vi har både vassa akademiker och församlingsfolk som alla brinner för Guds rike.

Jag gillar också att vi kommer från olika samfund och traditioner, eftersom det ger oss en möjlighet att modellera för studenterna hur man kan leva och arbeta tillsammans som bröder och systrar även om man tycker olika om saker. Konstruktiva samtal och ömsesidig aktning tror jag vi alla behöver se mer av!