Samtal och möten på årets Torpkonferens

Torpkonferensen har i över 130 år samlat människor från hela landet. Till årets konferens kom fler än 10 000 besökare för att ta del av undervisning, gå på konserter, fira midsommar och umgås med gamla och nya vänner.

- VI är väldigt nöjda med veckan, säger Elin Gert, en av konferensens projektledare. Det mesta har fungerat bra praktiskt och bland alla intryck och upplevelser vill jag exempelvis nämna hur lyckat det har varit i det konceptet som heter Scvhung. Det är Jörgen Lithell och Urban Hussmo som leder programmet för våra "tweeniesar" (9-12 år) - en grupp vi annars har svårt att nå i kyrkan. I lördags var det till exempel 600 ungdomar som var på plats vilket är superkul, fortsätter Elin.

Veckan har innehållit både välbekanta och nya inslag. 40 seminarier inom en mängd aktuella ämnen lockade många beskare och Ladan fylldes varje kväll för både gudstjänster och konserter. Med småbarnssång, Kalasmöten, Schvung, Diggit och en fullspäckad tonårskonferens fanns som vanligt mycket för barn och ungdomar att vara en del av. Nytt för i år var att Kalasmötena hölls i Ladan, så två gånger om dagen samlades konferensens 4-8-åringar och följde ett långt tåg som leddes av den nya bekantskapen Torpräven på vägen till Ladan.

Välgörenhetsloppet Varva för världen arrangerades för tredje året och slog deltagarrekord. Omkring 400 personer i blandade åldrar sprang för att tillsammans hjälpa bland annat flickor i Kairos slum med skolgång, järnvägsbarn i Indien med boende och föräldralösa barn i Sydafrika till nya hem.

Små och stora samtal i Mötesplats EFK/Världen

I Mötesplats EFK/Världen har det också rådit full aktivitiet under veckan. Med fokus på EFKs internationella mission har det bland annat hållits miniseminarier och man har också kunnat ta del av EFKs internationella arbete genom en fotoutställning. Det har också funnits en motionscykel kopplad till en bilbana. Genom att betala en slant för att cykla var man med i EFKs arbete mot människohandel världen över, samtidigt som man kunde utmana varandra i bilrace.

- Det bästa under veckan har varit alla små och stora samtal vi har haft, berättar Josefin Fållsten, ledare för EFKs Internationella program. Vi har mötts i samtal om tematik, specifika länder och fokusområden samt mission i stort och hur man kan bygga mer engagemang för mission i församlingen.

Utrymme för nätverkande

EFKs församlingar har beslutat att arbeta i nätverk, för att identifiera specifika saker som Gud gör, ge det en miljö att växa för att betjäna fler och multipliceras i Sverige och internationellt. Därför fanns i år en nätverkstid på programmet; en timme på torsdagseftermiddagen där det gavs utrymme för människor att själva hålla en mängd olika nätverksträffar. Det var en stor bredd bland träffarna: Det hölls träffar för intresserade av församlingsplantering, flykting och integration samt entreprenörskap och företagande, men också träffar för ordföranden och personalansvariga i församlingar samt kring ljud och media.

Även i Mötesplats EFK/Världen samlades många människor till ett antal olika nätverksträffar.

- Det var ett helt lysande tillfälle, säger Josefin Fållsten. Det var träffar för de som har ett särskilt engagemang för Nepal, Japan, Tanzania och Centralafrikanska republiken. Samtidigt möttes människor kring Livgivande företag och SAT-7 och deras betydelse för Mellanöstern och Nordafrika. Och så passade ett antal av EFKs missionärer på att träffa sina understödjande församlingar. Det var helt fantastiskt att se alla dessa samlingar; vi har en otrolig bredd och ett stort engagemang i vår missionsrörelse!