Vad du kan göra

Hur härlig är jorden? Det beror på vem du frågar. Den är väldigt härlig på många sätt och för många människor. Men fortfarande orättvis och hård för alldeles för många andra. Men tillsammans och på olika sätt kan vi vi göra verklig skillnad. Här är några sätt.

Ge

Ge en gåva till Ge för livets kampanj. Ge via Swish 900 5588 eller bankgiro 900-5588. Märk din gåva ”Härlig är jorden” så är du med och stödjer bland annat yrkesutbildning och mikrolån för människor i Centralafrikanska republiken, hjälp till översvämningsdrabbade i Bangladesh och flyktingar från Syrien.

Ge en gåva som gåva. Har dina nära och kära redan allt de behöver? Ge fattigdomsbekämpning i julklapp. Läs mer och ladda ner fina gåvobevis här.

Samla in själv eller tillsammans. Varför inte arrangera julkonsert, loppis, vernissage eller julspel? Spring ett lopp eller önska dig en gåva till "Härlig är jorden-kampanjen" i födelsedagspresent! Om du till hör en församling får ni gärna ta upp en extra kollekt. Fantasin är enda begränsningen!

Agera

Påverka. Skriv en debattartikel eller insändare till medier. Blogga. Använd sociala medier. Påverka butiker och restauranger genom att fråga om hur deras produkter påverkar miljö och människor (och handla därefter rätt).

Lär. Läs på. Gör testet "Bli målmedvetenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster" och uppmana andra att göra samma sak. Bjud in en person med egna erfarenheter av fattigdomsbekämpning, antingen genom att de arbetat med det eller själva fått kämpa sig ur fattigdom. Kontakta gärna Evangeliska Frikyrkans internationella programöppnas i nytt fönster, som arbetat med detta i över 120 år.

Prata om det. Organisera samtal i smågrupper. Läs gärna kapitlet om fattigdomsbekämpning i boken Agora. Kapitlet ger en bra inblick i hur situationen ser ut på flera håll i världen, och innehåller samtalsfrågor som passar för smågrupper. Använd också gärna berättelserna här som underlag för samtal.

Dela vidare. Under december månad satsar vi i EFK, som står bakom Ge för livet, extra på att uppmärksamma fattigdom och orättvisor i världen. Håll utkik på EFKs Facebooksidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och dela gärna berättelserna, filmerna och faktan vidare till dina vänner och bekanta.

Be

Eftersom Evangeliska Frikyrkan, som står bakom Ge för livet, är ett kristet trossamfund så är vi många som tror att Gud hör bön och vill och kan gripa in. I krig och kriser, i hungersnöd, i såväl stora som små situationer. Om du tror på bön, var gärna med och be!

Påminn dig själv. Sätt upp en lapp i badrumsskåpet, i strumplådan eller vid kaffefiltren, för att påminna dig själv om att ägna några minuter varje dag i bön för alla de som kämpar för sin familjs överlevnad.

Be i hemgruppen. Läs gärna några av berättelserna på denna sajt och be tillsammans för dem och de andra som befinner sig i liknande situationer.

Ordna en bönekväll i församlingen. Möts ni i församlingen till bön i veckan? Ägna en kväll för människor som kämpar med att överleva dagen eller veckan. Här finns tips på temakväll!

Ta gärna kontakt med oss inom EFK!

Låt mig hjälpa dig!

Hans Lindstrand
Insamlingsstrateg

070-524 38 75

hans.lindstrand@efk.se