Barns rätt i samhället

När ett barn får chansen att fullgöra sin skolgång öppnas en värld av möjligheter. I skolan tar elever för sig av rätten till utbildning, och som goda medborgare går de dit - rättigheter och skyldigheter. Men även barnen i Bangladesh har rätt till utbildning så har alla inte möjlighet att skicka sina barn dit. En följd är stor risk för ett liv i utanförskap, som bortgift eller som barnarbetare. De blir berövade alla de möjligheter en utbildning ger. Genom projektet har 521 barn som befunnit sig i riskgruppen fått möjlighet att fullgöra sin skolgång. Vi vet att utbildning är den främsta och viktigaste faktorn för att undvika att bli exploaterad. Projektet ökar människors möjligheter till ett gott liv.

Projektet är godkänt för skattereduktion. Klicka här för att läsa mer om skattereduktion.

Vad har vi uppnått i projektet?

I Bangladesh är utbildningen ett av de grundläggande behoven för att utveckla många av sina förmågor. Många fattiga studenter har inte råd med högre utbildning på grund av sin ekonomiska situation. Då finns fara att studenter i stället hoppas av skolan och föräldrarna bestämmer för att gifta bort sina flickor.

Under 2022 fick 521 ungdomar möjlighet till högre studier. De kommer från fattiga och marginaliserade familjer, där föräldrarna visar ett stort ointresse för att skicka sina barn till skolan. Här är projektet framgångsrikt och har kunnat hjälpa studenterna med skol- och examensavgifter. Idag förstår föräldrarna ännu mer om utbildningen betydelse och får även de stöd i socioekonomiska frågor.

Vad vill vi göra mer?

Drömmen som vi haft under många år om att tillsammans med våra medarbetare att stödja en del ungdomar att nå sina drömyrken genom högre utbildning. Vi har drömt om detta i flera år och nu är vi äntligen där! Bara att få ta del av Riyas berättelse kan vi se vad vårt arbete kan få betyda, inte minst för ungdomar som längtar och drömmer om att få en utbildning.

Vi är inte framme än och många behov finns fortfarande kvar att möta för många barn och ungdomar i Bangladesh. Därför vill vi fortsätta vårt arbete med att hjälpa ännu fler ungdomar och familjer. Ge stöd till studier, familjeutveckling, säkerställa skydd och rättvisa, mikrokrediter och samhällsengagemang hållbar utbildning.

Riya vill bli ingenjör!

Riya är 20 år gammal och bor tillsammans med sina föräldrar och syskon. Under 2022 blev hon student genom projektet och nu får hon äntligen ta upp studierna igen och drömma om framtiden. Hon säger att 2022 blev vändpunkten i hennes liv. Det har gett henne en stråle av hopp. Hon skulle inte ha haft möjligheten att studera utan sponsringen. Hon säger att hon förmodligen hade varit bortgift som andra flickor som är i hennes ålder. Hon är mycket tacksam. Idag studerar hon elektronik och hennes dröm är att bli elingenjör. Hon vill också hjälpa andra barn som inte har råd till en utbildning ska få det.

Insamlingsnummer 47150 · Ge för livet 67150 · Barnhjälpen 57150

Ge direkt till projektet snabbt och enkelt! Din gåva gör skillnad!

Vill du veta mer om projektet?

Hör gärna av dig till mig!

Maria Finnevidsson
Regionledare för i Asien.


Mejla mig!

I de fall insamlingen till ett enskilt projekt blir större än årets behov kan dessa pengar komma att användas i ett annat liknande projekt inom samma fokusområde.