Fotbollsskola räddar barn från gatan

Bella Vista, där fotbollsskolan finns, är ett område med hög kriminalitet. Många tonåringar lockas att vara med i droghandeln och risken att hamna i fel gäng är mycket stor. Ofta ser man polisbilar passera för att försöka kontrollera området men deras agerande leder ofta till övervåld och löser inga problem. Barnen lever oftast med en förälder som behöver arbeta för att försörja familjen och barnen har ingenstans att ta vägen när de inte är i skolan. Skolan är väldigt teoretisk och barnen saknar utrymme att utveckla sig inom sport eller andra fritidsaktiviteter. Genom fotbollsskolan kan barnen både få en trygg plats och en chans att utvecklas.

Vad har vi uppnått i projektet?

Det är en församling i EFKs partnersamfund MASUR (Misión desde América del Sur) som driver fotbollsskolan. Ett 60-tal barn och tonåringar är inskrivna i insatsen. 16 av dessa är tonårsflickor som tränar regelbundet i projektet, vilket är unikt eftersom fotboll sällan finns tillgängligt för flickor. Under 2019 gav kommunen oss en utmärkelse som erkänner kvaliteten på våra insatser.

I och med att vi är inskrivna i peruanska fotbollsförbundet kan vi i projektet anordna fotbollstävlingar, vilket ger oss en annan plattform att nå ut. Vi har också kunnat anordna tävlingar för tjejer, vilket inte är så vanligt. Genom att vi är med i fotbollsförbundet får vi dessutom tillgång till fortbildning, vilket gör att vi kan genomföra projektet på ett bättre sätt.

Den lokala församlingen engagerar sig allt mer i aktiviteterna, vilket också är mycket positivt.

Vad vill vi göra mer?

En längtan som vi har är att kunna multiplicera projektet till andra städer i Peru så att fler barn ska kunna ta del av insatsen. Tanken är att där MASUR, som EFKs samarbetspartner i Peru heter, har en församling skulle man kunna genomföra ett projekt likt detta.

Fotbollstränaren i Bella Vista önskar att han kunde ge heltid till projektet men har tyvärr inte möjlighet av ekonomiska skäl. En annan önskan är att laget ska nå professionell nivå och bli ett erkänt lag i området.

Projektet fick Pamela att må bättre!

När Pamela, som är 13 år, kom till fotbollsskolan var hon en tjej som inte mådde bra. Hennes pappa hade lämnat familjen, mamman lever på att sälja godis på gatan och bristen på uppmärksamhet i hemmet gjorde att Pamela hade synbara tecken på att allt inte stod väl till. Mamman blev orolig för sin dotter och kom till fotbollsskolan för att fråga om de kunde hjälpa henne. Genom att få en chans att träna, prata av sig med tränarna och delta i de olika lagaktiviteterna, började Pamela må bättre. Idag är hon en glad och välmående tjej som hittat sin plats och som kan tänka på andra och hjälpa andra i projektet.

Insamlingsnummer 49432 · Ge för livet 69432

Vill du veta mer om projektet?

Hör gärna av dig till mig!

Anna-Maria Jonsson
Regionledare för Latinamerika och Iberiska halvön (Portugal och Spanien)
019-16 76 82
0703868231

anna-maria.jonsson@efk.se

Projektet kunde inte hittas

I de fall insamlingen till ett enskilt projekt blir större än årets behov kan dessa pengar komma att användas i ett annat liknande projekt inom samma fokusområde.