Kunskap hjälper människor att utveckla byar

I avlägsna byar i de centrala delarna av Afghanistan arbetar EFK tillsammans med vår partner. Krig och naturkatastrofer är en del av människors vardag. Vart tionde barn dör innan de fyllt ett år och var tjugonde kvinna överlever inte sin första graviditet. Läskunnigheten är låg och det råder stor brist på rent vatten och näringsrik mat. Syftet med det här projektet är att skapa självförsörjande byar och göra skillnad för människors hälsa och livskvalité.

Vad har vi uppnått i projektet

EFKs partnerorganisation lär kvinnor och män i grundläggande praktiska färdigheter som behövs för att förhindra förlossningsskador i så kallade BLISS-kurser. Vi arbetar också med att ta fram rent vatten, bygga latriner, undervisa i hygienfrågor och att odla grönsaker och vete som klarar det mycket tuffa klimatet. Undernäring hos kvinnor och barn har varit ett stort problem men tack vare rent vatten och bättre tillgång till näringsrik mat så har barnen och kvinnorna i de byar vi arbetar i blivit så mycket friskare.

Vad vill vi göra mer?

Vi fortsätter nu till fler avlägsna byar. Tillsammans med byborna förbättrar vi livssituationen med tillgång till näringsrik mat, friskt vatten, bättre hälsa och inkomstmöjligheter. Kvinnor får lära sig läsa och skriva och det höjer inte bara deras självkänsla utan ger hela familjer ett bättre liv. BLISS-kurser gör att kvinnor och barn överlever. Genom att ge människor redskap att förbättra sin livssituation så får de en bättre och ljusare framtid.

Tack vare förlossningskursen överlevde Shirins dotter

Tårarna trillade nerför Shirin Guls kinder: ”Precis som alla andra kvinnor födde jag i ladugården bland djuren och mitt barn överlevde inte länge. Det är fruktansvärt att förlora ett barn. Förra vintern gick jag och min man en kurs i hur man ska agera och förebygga komplikationer vid förlossningar. De berättade att jag måste äta mer och bättre under graviditeten, att inte bära tunga saker och att det är viktigt att hålla allt rent under förlossningen. Vi brukade tvätta navelsträngen med jord. Den här gången födde jag på en ren plastduk med rena händer och rent snöre för navelsträngen. Vår lilla flicka föddes och trots komplikationer så överlevde hon tack vare att vi visste vad vi skulle göra. Jag är så tacksam!”

Projektet kunde inte hittas

I de fall insamlingen till ett enskilt projekt blir större än årets behov kan dessa pengar komma att användas i ett annat liknande projekt inom samma fokusområde.