Utsatta människor får stöd till klimatanpassning

Nepal drabbas varje år av klimatförändringar i form av jordskalv, översvämningar och jordskred som gör att tillgången på vatten och mat minskar. Undersökningar visar att 36 procent av alla barn under 5 år i Nepal är undernärda (källa: FN). Tillsammans med vår partner International Nepal Fellowship (INF) jobbar vi i EFK i de avlägset belägna bergsbyarna med att ta fram rent vatten, plantera träd som binder jorden och bygga skyddsmurar som förhindrar jordskred samt med trädgårdsodlingar som bidrar till en mångsidig daglig kost. Målet med projektet är att skapa välmående, självförsörjande byar.

Projektet är godkänt för skattereduktion. Klicka här för att läsa mer om skattereduktion.

Vad har vi uppnått i projektet?

Under första halvåret 2022 kunde byarna vi arbetar med sätta 4800 plantor. När träden växer sig större kommer de att förhindra jordskred och hjälpa till att skapa en bättre miljö. Träden kommer också att bära frukt (Sichuanpeppar, kanel), vilket bönderna i byarna framöver kommer att kunna sälja.

Nio hushåll har fått stöd får att kunna få en inkomst; tre av dem för att kunna ha grisar, sex av dem för att kunna odla grönsaker. Dessutom har byarna kunnat starta ett center där de samlar det de producerat. Genom att göra detta kan myndigheterna hjälpa till med transporter till marknaden, vilket ger bönderna möjligheter till större inkomster. Ett bevattningssystem med vattentank har också byggts.

Vad vill vi göra mer?

Vi jobbar vidare med att plantera träd och att utbilda bybor att göra detta på ett hållbart sätt. Vi vill fortsätta att lära människor hur man klarar av effekterna av klimatförändringar och att engagera till att odla på ett sätt som klarar detta. Vi vill dessutom bygga fler skyddsbanker för att förhindra jordskred. Det här har en avgörande betydelse för att föra människor ur fattigdom. Det räddar liv, förhindrar sjukdom och ger ökad arbetsförmåga. Dessutom vill vi att de grupper av människor som planterar träd kan registrera sig hos myndigheterna, vilket är mycket viktigt för ett fortsatt samarbete.

Sita vill bli känd som organisk-biologisk jordbrukare

Sita Gharti Magar bor med man och tre barn i Sunchhahari i provinsen Rolpa. De odlar på gården men det brukade bara räcka till mat i nio månader. Resten av året försörjde de sig som daglönare. För två år sedan började projektet arbete i hennes by, bland annat med stöd till fattiga hushåll. Genom detta kunde Sita få träning i klimatvänlig odling och biologiska bekämpningsmedel. Tidigare visste hon inget om växternas sjukdomar utan litade på dyra, kemiska bekämpningsmedel. Genom den kunskap hon fått kan hon nu känna igen olika sjukdomar och vet hur hon ska behandla dessa. Sita berättar att hon odlar tomater, bönor, blomkål, gurka med mera. Hon säljer detta lokalt och ibland även i en närliggande stad och får på så sätt en inkomst. Avslutningsvis säger hon: ”Jag vill bli känd som en organisk-biologisk jordbrukare.”.

Insamlingsnummer 47944 · Ge för livet 67944

Ge direkt till projektet snabbt och enkelt! Din gåva gör skillnad!

Vill du veta mer om projektet?

Kontakta mig om du har frågor om projektet!

Maria Finnevidsson
Regionledare för i Asien.


Mejla mig!

I de fall insamlingen till ett enskilt projekt blir större än årets behov kan dessa pengar komma att användas i ett annat liknande projekt inom samma fokusområde.