Läger och corona
Vad vill vi rekommendera från EFK när det gäller frågor om läger i sommar?
Senaste nytt om läger i sommar: Nu finns möjlighet att ordna läger!
Just nu är det många som är villrådiga inför hur man ska tänka och planera när det gäller läger för barn och unga i sommar. Tiden för planering och framförhållning blir allt kortare. Samtidigt har vi att följa Folkhälsomyndighetens råd och rekommendationer. Och just nu finns det inga tydliga rekommendationer kring läger i sommar. Liksom många andra just nu hoppas vi på att det snarast ska komma mer information.
I en artikel i tidningen Dagen 21 april intervjuas Inger Andersson von Rosen, läkare anställd på Folkhälsomyndigheten. I sitt svar trycker hon på hur näst intill omöjligt det är att just nu bedöma läget inför sommaren. Hon hoppas på en ljusning framåt mitten av maj, då vädret blivit varmare och när man kanske har kommit i gång med vaccinerandet på bredare front i det man kallar fas fyra. Inger Andersson menar att det är för tidigt att presentera någon prognos för sommaren, men hennes allmänna råd till organisationer och kyrkor just nu är att liksom förra sommaren, planera för verksamhet i små grupper som kan hålla avstånd. Hon trycker också på vikten av att arrangörer och ledare håller koll på vilka lokala restriktioner som gäller där man är, eftersom smittoläget skiljer sig en del mellan olika regioner.
(Läs gärna hela artikeln: Scouternas vädjan: Kom med besked inför sommarens barnläger! – Dagen) Länk till annan webbplats.
Vad gäller just nu för barn och unga födda 2002 och senare?
Fram till 30 juni gäller nuvarande restriktioner för föreningar för idrott, kultur och fritid. Det vill säga att:
- när det är möjligt hålla träningar och andra aktiviteter utomhus
- minimera antalet personer som närvarar samtidigt eller på annat sätt undvika trängsel
- avstå från att ordna eller delta i läger, matcher, cuper och andra tävlingar, med undantag av sådan idrott som är yrkesmässig
Ytterst är det upp till varje församling/förening att uppmärksamma lokala råd och föreskrifter och följa dem. Likaså bör en riskbedömning bör göras inför varje typ av arrangemang eller aktivitet. På Folkhälsomyndighetens hemsida finns verktyg för hur man kan göra riskbedömning (Information till arrangörer av evenemang och sammankomster med anledning av covid-19 — Folkhälsomyndigheten (folkhalsomyndigheten.se Länk till annan webbplats.).
Liksom övriga kyrkor och föreningar följer vi i EFK Folkhälsomyndighetens beslut och rekommendationer. Rekommendationerna kan ändras på kort tid, så snabbaste sättet att på reda på det är att hålla sig uppdaterad via deras hemsida folkhalsomyndigheten.se Länk till annan webbplats..
Vad kan man göra just nu?
Vi vill ändå uppmuntra till att fortsätta planera och vara kreativa!
- Jobba på alternativ och försök hitta flexibla lösningar, så att det snabbt går att tänka om.
- Lägg gärna lägren i slutet av sommaren.
- Planera för mindre läger genom att dela upp gruppen så att alla inte möts samtidigt.
- Dagläger eller halvdagsläger kan vara ett alternativ.
- Lägeraktiviteter på hemmaplan med vissa delar digitalt (exempelvis en bibelsamling) och andra i form av uteaktiviteter (exempelvis skattjakt i närområdet) eller lägerbål där man samlar en mindre grupp i taget.
- Gå med i vår FB-grupp ”Arbete bland barn och familjer i EFK”. Här kan vi dela erfarenheter och hjälpa varandra med tankar och idéer.
Vi följer fortsatt myndigheternas rekommendationer och återkommer när något förändras.