Tips på temakväll med samtalsfrågor

Önskar du göra ett evenemang kopplat till julkampanjen? Ett förslag skulle då kunna vara att inbjuda till diskussion i större eller mindre grupp. Använd gärna dessa frågor i samtalet. Fungerar i större evenemang eller i din egen smågrupp.

Tips på saker att diskutera

Kontakta Hans Lindstrand om ni vill göra en temakväll så kan vi informera om den här på efk.se. Skicka gärna in bilder och en beskrivning av hur det var efter att kvällen är anordnad.

Forskaren mot teologen

Den ena är en forskare från Göteborgs universitet, den andre en teolog som undervisar på Örebro Teologiska Högskola. Vi ställde samma frågor till både Bethanie Carney Almroth och Åsa Molin och fick såklart olika svar! Kanske är den här filmen aktuell att visa upp i ett sammanhang i er församling? Filmen går att ladda ner under filmer.

 1. Åsa nämner att vi behöver lyssna till människor i den globala syd - gör vi det? Om inte, hur startar vi den dialogen?
 2. Åsa nämner att gåvorna som finns i församlingen, och har funnits i flera 1000 år, är en skattkista vid existentiell oro som finns nu. Hur ska det egentligen fungera i praktiken?
 3. Bethanie förklarar att lösningarna är komplexa, att de kan vara situationsberoende, småskaliga, storskaliga och kanske underifrån av individer. Har du fått möjlighet att personligen påverka med förändring i din vardag? Vad var det och i vilken situation?
 4. Hur kommer det sig att vi missar att klimatkrisen redan nu är vardag för människor i t ex Bangladesh där översvämningar drabbar kustlandet?

Ekonomi, enkel livsstil och givande.

Jag har glatt mig mycket i Herren över att er omtanke om mig äntligen har kunnat skjuta nya skott. Omtanke hade ni ju förut också, men inte tillfälle. Inte för att jag har lidit någon nöd. Jag har lärt mig att klara mig med det jag har. Jag kan leva fattigt och jag kan leva i överflöd. Jag har verkligen erfarenhet av allt: att vara mätt och att hungra, att leva i överflöd och att lida brist. Allt förmår jag genom honom som ger mig kraft. Men ni skall ha tack för att ni ville bistå mig i mitt svåra läge. Ni filipper vet själva att när evangeliet var nytt och jag hade lämnat Makedonien, då var er församling den enda som visade sådan gemenskap med mig att det gick att föra bok över utgivet och mottaget. Redan när jag var i Thessalonike fick jag ju hjälp från er mer än en gång. Men det är inte era gåvor jag är angelägen om utan den allt rikare vinsten för er egen räkning. Jag har fått vad jag skall ha och mer än det. Jag har fullt upp av allt nu när jag genom Epafroditos har fått det som ni skickade mig – en rökelsedoft, ett offer som Gud tar emot med välbehag. Min Gud skall med sin härliga rikedom i Kristus Jesus fylla alla era behov. Härligheten tillhör vår Gud och fader i evigheters evighet, amen.

Fil 4:10-20 Bibel 2000

 1. I vers 18 säger Paulus: ”Jag har fått vad jag skall ha och mer än det”
  Upplever du att det stämmer in på ditt liv också?
 2. Hur mycket pengar får en kristen ha på bankkontot, utifrån att leva generöst?
 3. Fundera på hur du redan är generös ditt liv?
 4. Utifrån texten, ser du något exempel som du vill följa?
 5. Vad lär du dig om en församlings generositet?
 6. Hur ser du på att ta emot eller ge ut, vilket är svårast/lättast?

Ta gärna kontakt med oss inom EFK!

Kontakta mig om du har frågor om julkampanjen!

Hans Lindstrand
Insamlingsstrateg

070-524 38 75

hans.lindstrand@efk.se