Kamp mot människohandel i Europa

Människohandeln i Europa fortsätter att växa. ILO uppskattar att över 25 miljoner nu lever i slavliknande förhållande runt om i världen. Det är mer än någonsin tidigare. I Europa flyttas 100 000-tals människor varje år över landsgränserna för att exploateras och utnyttjas, de flesta inom sexindustrin eller som billig arbetskraft. EFKs fokus i Europa är framför allt på dem som hamnat i sexindustrin. I flera av Europas länder är prostitution laglig, till exempel i Grekland. Både i Frankrike och Cypern, där EFK också arbetar mot människohandel är det olagligt, men det fortgår ändå både bakom stängda dörrar och på gatorna. I Aten arbetar vi i EFK mitt bland över 300 bordeller i Red Light-distriktet.

Vad har vi uppnått i projektet?

EFK stödjer tre insatser i Europa: Wellspring på Cypern, Ruban Blanc i Marseille, Frankrike och Threads of Hope (Nea Zoi) i Aten, Grekland. Både Wellsprings arbete på Cypern och arbetet i Marseille startades med hjälp av EFKs medarbetare och omfattar nu två drop in-center, ett halvvägsboende och en secondhand-affär på Cypern och en uppsökande verksamhet bland prostituerade i Marseille. I Aten erbjuder Threads of Hope arbetstillfällen till kvinnor som lämnat i liv i prostitution. Arbetena bygger på att skapa förtroendefulla relationer och kräver tid och tålamod. Varje fri och återupprättad person är en seger!  

Vad vill vi göra mer?

Guds församling har en roll att spela i både uppsökande arbete och för att bidra till befrielse och upprättelse av människor som blivit utsatta. EFK vill därför fortsätta att hjälpa till att både starta upp och utveckla befintliga organisationer i kampen mot människohandel i Europa. En stor utmaning för dem som lämnar prostitution är hur de ska lyckas försörja sig. Genom att starta och utveckla företag som kan ge utbildning och anställning i en trygg miljö kan vi få bidra till att ge dem en grund att bygga ett nytt liv på. Det hoppas vi på att få göra ännu mer i samarbete med erfarna svenska företagare.

Carina fick hjälp att lämna prostitution

Efter en uppväxt i ett strikt och kärlekslöst hem började Carina som tonåring att söka kärlek och bekräftelse på annat håll. Hon träffade en kille som uppvaktade henne på ett sätt hon aldrig upplevt tidigare. En dag föreslog han att de skulle flytta till Aten där de kunde få bra arbeten. Väl där visade sig allt vara en bluff. Carina tvingades till prostitution i Atens bordeller. Där mötte hon människor från EFKs partner Nea Zoi som erbjöd henne hjälp att lämna prostitutionen. Sedan fyra år arbetar Carina på Threads of Hope och är nu den som lär de nya kvinnorna att sy. ”Jag trodde aldrig att jag skulle kunna få ett sån’t här jobb”, säger hon. ”Tänk vad Jesus har förändrat mitt liv!”

Projektet rekommenderas för Ge för livet kampanj.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Vill du veta mer om projektet?

Hör gärna av dig till mig om du vill veta mer!

Eva-Lena Hellmark
Arbetar i Aten, Grekland, med organisationen Threads of Hope, som ger kvinnor utsatta eller i riskzonen för människohandel möjlighet till egen försörjning.


ehellmark@galacticomm.org

Insamlingsbehov

Insamlingsnummer: 43542
Insamlingsbehov: 223 000 kr

Insamlat: 115 127 kr Kvar att samla in: 107 873 kr

I de fall insamlingen till ett enskilt projekt blir större än årets behov kan dessa pengar komma att användas i ett annat liknande projekt inom samma fokusområde.