Människohandel bekämpas via media

Ansiktena på vår partnerorganisations medarbetare är dolda av säkerhetsskäl.

Handel med barn för äktenskap och prostitution är en form av människohandel som är mycket vanlig i delar av Mellanöstern på grund av fattigdom, traditioner och intressen som vill tjäna pengar på detta. Tillsammans med vår partner jobbar vi i EFK med att sprida kunskap och förebygga människohandel. Organisationer som jobbar på gräsrotsnivå i utsatta områden får genom dem verktyg och träning i att arbeta mot människohandel på olika sätt, bland annat via sociala medier. Organisationerna tränar i sin tur människor som är i riskzonen i sina närområden - på så sätt skapas ringar på vattnet. Målgrupper är unga, föräldrar, samhällsledare och religiösa ledare.

 

Vad har vi uppnått i projektet?

Vår partner har hittills tränat 117 representanter från gräsrotsorganisationer som i sin tur har gett träningen vidare till 620 personer i riskområden. I träningen läggs mycket tid på olika former av människohandel och vilka rättigheter som inte uppfylls. För att kunna skapa opinion på olika sätt ges också utbildning hur man kan skapa medvetenhet och opinion via sociala media. Träningen tar också upp frågan om hur utsatta människor kan hitta tillbaka och rehabiliteras - en mycket känslig fråga i en region där skamkultur råder. Speciellt utsatta grupper är bland annat syriska flyktingar - efter flera år på flykt börjar pengarna ta slut för många och detta utnyttjas av människohandlare. Andra riskgrupper finns i fattiga landsbygdsområden och storstädernas slum.

Vad vill vi göra mer?

Behovet av förebyggande arbete mot människohandel är stort i regionen. I Mellanöstern är samhällets syn på kvinnor som varit utsatta för människohandel oftast mycket dömande och hård eftersom man anser att skammen befläckar hela familjen. Det är därför ofta extremt svårt för flickor att återvända till sina familjer om de tar sig ur - frågan om förlåtelse är därför central men också extremt utmanande.

Vi ser att det är mycket viktigt att jobba både förebyggande och med direkt stöd till drabbade. EFK har också arbete med skyddat boende i Egypten där kvinnor som varit utsatta för människohandel kan få en trygg plats för bearbetning och hjälp.

Förändrar synsätt

Orsakerna till handel med unga flickor är komplex, fattigdom och traditioner samt en syn där en flicka har lägre värde än en pojke. Det är utmanande att jobba med att förändra de här synsätten. En kvinna på landsbygden utbrast efter den träning hon fått:

-"Hade jag fått den här träningen för en månad sedan hade jag inte gift bort min dotter!"

Det visar att träningen ger resultat och att behoven är mycket stora. Den här kvinnan fick inte träningen i tid - men förhoppningsvis får många andra den insikten i rätt tid genom projektet.

Projektet rekommenderas för Ge för livet-kampanj.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Vill du veta mer om projektet?

Hör gärna av dig till mig så hjälper jag dig vidare!

Helen
Regionledare för Europa/Mellanöstern


eumena@efk.se

Insamlingsbehov

Insamlingsnummer: 43534
Insamlingsbehov: 160 000 kr

Insamlat: 46 466 kr Kvar att samla in: 113 534 kr

I de fall insamlingen till ett enskilt projekt blir större än årets behov kan dessa pengar komma att användas i ett annat liknande projekt inom samma fokusområde.