Andreas ska cykla två Vätternrundor för att lyfta människor ur fattigdom

Andreas Dagernäs ska cykla 630 km i maj.

På flera håll i Sverige är smittkurvorna alltjämt höga och i länder där fattigdomen nästan var utrotad breder den åter ut sig. Medan pandemin och dess konsekvenser fortsätter att göra tillvaron dyster väljer Andreas Dagernäs i Timmersdala att lyfta blicken. Under maj månad drar han igång satsningen ”Cykla, spring eller gå – ge inte upp, ge hopp!” för att samla in pengar till internationell mission. Nu utmanar han fler att haka på. Hans eget mål? Att cykla två varv runt Vättern.

- Jag tror att vi är många som längtar efter att göra något meningsfullt de här dagarna, när man tillbringar mycket tid hemma och hör om läget i Sverige och runtom i världen. Jag gillar att röra på mig så idén att samla in pengar samtidigt som jag ägnar mig åt ett intresse som jag redan har kom naturligt, berättar Andreas.

Nu när restriktionerna inte tillåter motionslopp med några större deltagarskaror är detta ett sätt att utmana sig själv och varandra på egen hand. Satsningen går ut på att i maj månad samla så många kilometer som möjligt genom att cykla, springa eller gå. Själva insamlingen görs genom att man betalar en deltagaravgift som oavkortat går till Evangeliska Frikyrkans (EFK) internationella arbete för att minska fattigdomen i världen. Som deltagare har man samtidigt en chans att vinna priser för till exempel flest kilometer och längsta enskilda sträcka.

- Det är en enkel utmaning som vem som helst kan vara med på. Gillar du att gå så kan du passa på att ta några extra promenader. Är du en van löpare så kan du kanske prova en längre runda. Du lägger ribban där du själv vill ha den och kan passa på att njuta av naturen samtidigt som du är med och bekämpar fattigdom, säger Andreas.

Fattigdomsbekämpning gör skillnad

Till vardags arbetar han som ledare för EFKs arbete i region Afrika och han har sett hur pandemins konsekvenser omkullkastat många års långsiktigt arbete för att lyfta människor ur fattigdom.

- En nyckel är utbildning. I många länder i Afrika har skolorna tvingats hålla stängt på grund av pandemin. I Mocambique har en hel generation barn missat ett helt skolår. Det kan få förödande konsekvenser för deras fortsatta utbildning och därmed deras chanser att försörja sig i framtiden.

Andreas ska cykla 15 mil i veckan

För egen del innebär utmaningen att Andreas i maj månad ska tillryggalägga 630 kilometer på cykel, en sträcka som motsvarar två Vätternrundor. För en van motionscyklist som han själv låter det kanske inte så mycket, men det kommer ändå att krävas beslutsamhet.

- Jag behöver cykla 15 mil i veckan och samtidigt få ihop det med övriga livet. Men det ska inte vara omöjligt, skrattar Andreas när tittar upp från telefonens kalkylator efter att ha gjort uträkningen. Han har många cykelturer i Skaraborgsområdet att se fram emot den närmsta tiden.

Var med du också!