Anna-Maria: Så här går ett projektbesök till

Anna-Maria Jonsson på projektbesök hos Barnhjälpenprojektet i Itacoatiara, Brasilien.

En del av en regionledares roll är att besöka och utvärdera projekt och samtala med de kyrkor och organisationer som vi samarbetar med. Anna-Maria Jonsson, regionledare för EFKs arbete i Latinamerika och Iberiska halvön, har precis kommit hem från en sjuveckorsresa i Brasilien och Paraguay. Här berättar hon mer om hur ett projektbesök går till.

"Det är ju väldigt bra att besöka projektets vanliga aktiviteter så att man får ett hum om hur mycket personal det är i förhållande till målgruppens personer, är det hållbart? Hur ser relationen ut mellan målgruppen och de anställda i projektet? Är det en god stämning? Har målgruppen en talan och kan påverka hur projektet genomförs? Hur ser relationen mellan projektet och det omkringliggande samhället ut?

Värdefulla samtal med partners. Här i Altamira, Brasilien.

Är det en församling som genomför projektet är det också viktigt att se hur engagemanget ser ut i församlingen. Vid projektbesök tittar man också på verksamhetsplan och budget, och om det finns det en samstämmighet mellan de aktiviteter som genomförs och projektplaneringen? Jag tittar vidare på hur man hanterar medel, ser över kvitton och tar stickprov. Om det behövs besöker jag bokföringsbyrån för att se att allt står rätt till. I slutet av besöket går jag igenom med partner vad jag har sett, vad som är riktigt bra och vad som kan förbättras. Allt detta gör vi för att få god kvalitet på insatserna, för att de medel som vi sänder ska användas på bästa sätt och framför allt för att människor ska få bli bemötta med värdighet."

/Anna-Maria Jonsson, regionledare för EFKs arbete i Latinamerika och Iberiska halvön

Denna text publicerades även i nyhetsbrevet Utblick från EFKs internationella arbete. Prenumerera på Utblick så får du berättelser som denna en gång i månaden - direkt i din inkorg! Öppnas i nytt fönster.