Charlotte: "Vi hoppas att den här tiden ska ge oss möjlighet att göra positiva förändringar"

Charlotte Grenehed är tillsammans med sin man Rikard pastor i Elimkyrkan Gammelstadlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, Luleå.

Hur påverkas ni i dessa coronatider?

Många i vår församling är över 70 år och vi saknar dem. Ganska mycket ligger på paus just nu. Vi håller kontakt genom telefon. Vi firar fortfarande gudstjänst men sänder den också live. Vi har ”Öppen kyrka” på onsdagar kl. 18-19 för att göra det möjligt för människor att komma in en stund, samtala eller be. På vår youtubekanal sänder vi också kortare bibelläsningsinspirationsprogram.

Vad ser ni att Gud gör i ert sammanhang i detta?

I coronasituationen har vi börjat att sända våra gudstjänster live på youtube. Det har blivit möjligt genom att några teknikkunniga snabbt klivit in i nya uppgifter som krävt stort engagemang. De har ställt både sin vilja och kunskap samt egen utrustning till förfogande. Det är fantastiskt! Genom sändningarna får vi också positiva kommentarer här och var som visar att vi når andra och kanske fler via nätet. Det känns roligt och utmanande. Situationen har också lett till en ökad medvetenhet om och engagemang för omsorgen om varandra och andra.

Vilken är den största utmaningen ni ser, idag och framöver?

Vi ser två stora utmaningar nu. Dels att vara församling och upprätthålla gemenskapen i en tid då vi inte kan ses fysiskt. Dels att i denna tid nå nya människor i Gammelstad med evangeliet. Vi hoppas också att denna tid blir en möjlighet för oss att göra bestående positiva förändringar.

Här på webben har vi samlat olika tipsöppnas i nytt fönster till församlingar från församlingar på hur vi kan fortsätta att vara missionella, bygga församlingar och fördjupas i tron på Jesus Kristus.

Foto: Privat. Den här texten publicerades i tidningen Direkt i juni 2020.