Elia: Man vill inte lämna Hyllie Park

Att utbildning är viktigt, sägs ofta. Men när man hör Amir Chenani, eller Elia som han kallas, tala om vad utbildningen och livet på Hyllie Park Folkhögskolaöppnas i nytt fönster har betytt för honom - då förstår man. Utbildning och möjligheten att utvecklas som människa är ovärderligt.

Elia kom till Sverige från södra Iran för 2 år och 3 månader sedan. Att komma till ett nytt land utan att känna någon var inte lätt.
– Jag reste själv, genom Turkiet och med båt över Medelhavet till Grekland. Allt var nytt och jag minns inte så mycket från den första tiden, berättar han.

Efter en tid fick Elia möjlighet att läsa SFI via Hyllie Park Folkhögskola:
– Det är sådan skillnad på skolan här och i mitt hemland. Här är lärarna fantastiska och de hjälper oss. De har mycket tid till eleverna, vilket gör mig mer intresserad och motiverad att studera vidare.

Flera utbildningar under samma tak
Hyllie Park Folkhögskola startade 1997 och ägs av EFK, EFKs Medarbetarförbundöppnas i nytt fönster och Hyllie Park-kyrkanöppnas i nytt fönster. De senaste åren har skolan vuxit och idag erbjuder man flera utbildningar, såsom allmän kurs och Akademi för ledarskap och teologi (ALT) samt SFI på flera platser i södra Sverige. Efter att ha klarat SFI, har Elia fortsatt att studera allmän kurs på folkhögskolan.
– Vi har ett öppet och flexibelt klimat i klassen. Om någon vill säga något eller undrar något lyssnar vi och sedan jämför vi hur det är i Sverige och hur det är i våra hemländer, berättar han.

En skola med stor betydelse
Efter skolan brukar Elia jobba som volontär i sin församlings secondhandbutik, och han är också mycket engagerad i kyrkans ungdomsverksamhet. På sikt vill Elia bli pastor och planerar därför så småningom att söka till ALT.
– Utbildningen på Hyllie Park är en stor händelse i mitt liv och den har stor betydelse för min framtid, säger han. Jag har lärt mig många nya saker och fått många nya vänner. Stämningen på skolan är öppen och alla är snälla. Skolan hjälper många människor och har mycket duktiga lärare. Man vill inte lämna Hyllie Park!

Text: Frida Vingren & Foto: Anna Braw