Jenny vill se en modig generation unga lärjungar

Jenny Jonsson drömmer om att se en ung generation som vågar vända och vrida på saker och som visar att det går att tycka olika och ändå älska varandra. Och hon är på rätt plats. Sedan i höstas har hon inte mindre än två tjänster med fokus på unga och unga vuxna inom EFKs gemensamma arbete.

Text och foto: Kristina Sandin. Den här texten publicerades först i EFKs tidning Direkt. Öppnas i nytt fönster.

Längtan bottnar i att hon vill att unga ska få det hon själv insett att hon saknade. Som tonåring var Jenny aktiv i kyrkan och hon kände sig trygg i sin egen personliga tro.

– Men jag blev inte direkt utmanad att leva för Jesus, säger hon. Jag var kristen, men mitt mål var att bete mig precis som alla andra.

Det var när hon gick en lärjungaskola i England som hon upptäckte att något fattats. Skolan hon kom till var förankrad i en församling som tog det missionella livet på allvar.

– Jag började verkligen se att lärjungaskapet innefattar hela livet.

Äkta gemenskaper över generationsgränserna

Jenny och de andra studenterna fick uppleva hur församlingen investerade i dem och vågade ge dem ansvar, inte minst de äldre generationerna. Hon blev medbjuden mitt i människors livspusslande, stökiga och äkta vardagsliv. För en nittonåring som precis flyttat hemifrån var det oerhört
betydelsefullt. Men tillbaka i Sverige som student i Uppsala blev kontrasten stor.

– Här stod jag, i en av Sveriges främsta studentstäder, och undrade om det var någon som brydde sig.

Det vill hon se en ändring på. Sedan några månader tillbaka bor Jenny i Örebro och arbetar med fokus på unga och unga vuxna i EFK. Dels är hon samordnare för praktikantprogrammet StepOut, dels är hon processtödjare i Sverigeprogrammets satsning Måla drömmen ung.

Vad längtar du efter att se framåt?

– En modig generation unga lärjungar som vågar vända och vrida på saker och som går emot kulturen av att ”cancella” varandra. En generation som vågar vara en fristad där man kan tycka olika men ändå älska varandra.

Om Jenny Jonsson

  • Ålder: 26 år.
  • Församling: Mötesplatsen, Örebro.
  • Bakgrund: Har studerat teologi på Johannelunds teologiska högskola, där hon skrev sitt examensarbete på temat hur tro formas i en sekulär tid. Hon har också arbetat i Korskyrkan Uppsala.
  • Gör helst en ledig lördag: Börjar med att steka pannkakor som jag äter med bacon och sirap, british style. Sen tillbringar jag gärna tid med vänner eller pojkvännen.