Johannes: "Missionär eller inte, vår uppgift är att gå!"

"Min bild av Jesus tolv lärjungar är att de var som folk är mest, eller kanske som unga män är mest. Gnabbiga, uppblåsta, osäkra, älskvärda och störiga. Jag kan tänka mig att när Jesus befallde dem att gå ut i hela världen, och sedan själv lämnade den, att de då kände sig utlämnade och rädda. Lite som många av oss känner inför att gå ut."

Läs vad Johannes Roswall, lärare på Örebro folkhögskola och EFKs missionärskandidat till Grekland, skriver om vår uppgift att gå.

Min fru Lara och jag är på väg att åka ut i mission till Exarchia i Aten, ett område präglat av anarkistisk aktivism, droger och utsatthet. Det är ödmjukande och vackert att se hur församlingar inom rörelsen vill vara delaktiga i det. Vi känner en stor förväntan och spänning, men också att en enorm utmaning väntar oss. Det finns mycket i det som kommer som är okänt och obekvämt, saker vi inte har någon erfarenhet av och som vi inte vet exakt hur vi ska klara av.

Min bild av Jesus tolv lärjungar är att de var som folk är mest, eller kanske som unga män är mest. Gnabbiga, uppblåsta, osäkra, älskvärda och störiga. Jag kan tänka mig att när Jesus befallde dem att gå ut i hela världen, och sedan själv lämnade den, att de då kände sig utlämnade och rädda. Lite som många av oss känner inför att gå ut.

Visst, det finns tecken i vår historia, visst, vi har vissa kvalifikationer, men i det stora hela känns det surrealistiskt, obegripligt och blottande. Men är det inte exakt där det alltid ska börja?

Visst, vi kan se och erkänna att vi har fått erfarenheter från vår vandring med Jesus, precis som lärjungarna, visst, vi har vissa medfödda gåvor. Men Jesus for upp till himlen och när du ska knacka på hos grannen, eller när vi far iväg till Aten, när vi kastar oss ut i det utmanade och okända, då är det bara en sak vi får lita på: att Anden inte bara agerar fallskärm utan även får det hela att flyga.

Missionär eller inte, vår uppgift är att gå! Då är han med oss, alla dagar till tidens slut.

Den här texten publicerades först i specialnumret av tidningen Direkt i mars 2021 Öppnas i nytt fönster.. Text: Johannes Roswall, lärare på Örebro folkhögskola och tillsammans med Lara Roswall EFKs missionärskandidat till Grekland. Läs mer om Johannes och Laras uppdrag här! Öppnas i nytt fönster.