Klara och Elsa möter hoppfullhet i Paraguay

Paraguay är ett av Latinamerikas fattigaste länder. Utbildningen har stora brister och många barn lämnar skolan utan att kunna läsa och räkna. Här befinner sig just nu StepOut-praktikanterna Klara Roos och Elsa Claesson på fritidshemmet i Coronel Oviedo, dit barnen kommer för att få hjälp med skolarbete, men också få mat och möjlighet att leka och bara vara barn.

"Varje dag möter vi saker som tar tag i hjärtat men som också fyller oss med glädje och får oss att förundras över Guds omsorg."

Den här texten publicerades först i EFKs tidning Direkt Öppnas i nytt fönster.. Text och foto: Klara Roos och Elsa Claesson

Staden har precis vaknat till liv. Trots att det är tidigt på morgonen värms vi av solen när vi går på de röda lervägarna. Längs vägen syns hus i olika skick som visar de påtagliga skillnaderna i samhället. När
vi närmar oss den röda tegelbyggnaden där projektet Gotas de leche, eller Mjölkdroppen som projektet heter på svenska, håller till hör vi ett sorl av barn som skrattar och pratar. Vi tittar på varandra och ler,
fyllda av förväntan och lycka inför dagen och att möta barnen. När vi kommer fram till gården med den röda tegelbyggnaden hinner vi knappt öppna grinden förrän barnen kommer springandes mot oss. Deras ansikten lyser upp i stora leenden och vi överöses av kramar.

I drygt två månader har vi, Klara Roos och Elsa Claesson, varit här i Coronel Oviedo i Paraguay med EFKs praktikantprogram StepOut. Mjölkdroppen, som drivs av EFKs samarbetspartner CCAB, är den
plats där vi tillbringar den största delen av vår praktiktid och som fått en alldeles speciell plats i våra hjärtan. Varje dag kommer ett trettiotal barn i åldrarna fem till femton år hit. Det är en trygg och kärleksfull plats där barnen får hjälp med skolarbete men också får mat och möjlighet att leka och bara vara barn.

Klara Roos tillsammans med några av barnen som kommer till Mjölkdroppen.

Lever i olika slags utsatthet

Det är en annan verklighet här i Paraguay och många saker skiljer sig från det vi är vana vid, i skolsystemet men också i samhället. Eleverna går bara halvtid i skolan och förväntas sköta resten av skolarbetet hemifrån. Många barns föräldrar har varken förmåga eller möjlighet att hjälpa till med läxorna. Mjölkdroppen är därför en plats dit barnen kommer för att få hjälp med skolarbetet av en lärare. Projektet har verksamhet både för- och eftermiddag för att barnen ska kunna komma oavsett vilken del av dagen de går i skolan.

Alla barn som kommer till Mjölkdroppen lever i utsatta familjer. Vissa bor med ensamstående mammor, andra med sina far- eller morföräldrar. Vissa med ekonomiska svårigheter, andra med emotionella. Arbetsdagarna är långa och föräldrarna saknar därför ofta möjlighet att hjälpa barnen. Det är inte ovanligt att barn tvingas arbeta för att försörja familjen.

Mjölkdroppens primära fokus är utbildning och att skapa förutsättningar för att fler ska klara av skolan. En fullföljd utbildning lägger grunden för en trygg framtid oberoende av bakgrund. Genom projektet
fokuserar CCAB på att bygga upp sunda värderingar hos barnen där var och en ska känna hur värdefulla och älskade de är. En annan viktig del är att utbilda föräldrarna för att de ska ta ansvar för barnens utbildning. Den tredje fokuspunkten är hälsofrämjande arbete genom föreläsningar och kurser för barn och föräldrar. Det handlar om allt från hur man tvättar händerna till förebyggande av bröstcancer. Som del av detta serveras varje dag mat för att barnen ska få energi och få i sig den näring som ofta saknas hemifrån.

På fritidshemmet i Coronel Oviedo får barnen möjlighet att leka och bara vara barn.

Barnen växer i självkänsla

Under månaderna på projektet har vi fått se hur betydelsefull och viktig denna kärleksfulla och trygga
plats är för barnen. Genom varierande aktiviteter och läxläsning på projektet växer barnen i självförtroende och självkänsla och får känna sig kapabla och värdefulla. Vetskapen om hur barnen har det och vad de utsätts för är smärtsam och har satt spår i oss. Ändå är vi fyllda av glädje inför det som vi ser att projektet får betyda för barnen och samhället.

Mjölkdroppen är ett av tio sociala projekt som CCAB har i Paraguay. Koordinator för projekten är Maria Martinez som arbetar för att upprätthålla och utveckla arbetet. Runt om i landet driver de projekt som möter de behov som finns, där de finns. När hon berättar om framtiden känns det mitt i all nöd hoppfullt. Projektet har funnits i tio år men fortsätter eftersom behoven kvarstår. Samtidigt poängterar
hon att CCAB alltid är i förändring och att projekten utvecklas efter de behov som uppstår.

Elsa Claesson tillsammans med ett av barnen på Mjölkdroppen.

Hopp om en ljus framtid

Varje dag möter vi saker som tar tag i hjärtat men som också fyller oss med glädje och får oss att förundras över Guds omsorg. Under månaderna här har vi fått nya perspektiv som vi kommer bära med oss för all framtid. Barnen har visat oss en otroligt stor kärlek som inte grundar sig i vad de har eller hur deras omständigheter ser ut.

Om några veckor går barnen på sommarlov och Mjölkdroppen
stänger för terminen. Från den röda tegelbyggnaden kommer inte längre höras ett sorl av prat och skratt och vi kommer gå ut genom dörren för sista gången. Vi är övertygade om att vi kommer sakna den här platsen och var och en av de underbara barnen men vi är också trygga i att arbetet ligger i händerna på människor med hjärtan för Gud. Vår önskan är att projektet i framtiden får fortsätta att ge barn kärlek och hopp om en ljus framtid.

Om Elsa och Klara

  • Elsa är 21, från Habo och är med i Hagakyrkan.
  • Klara är 20, från Östersund och är med i EFS Östersund.

>> Följ @stepoutefk på Instagram för att ta del av StepOutarnas resa i Paraguay, Zambia och Thailand!