Medarbetare i Sydostasien: Med livet som redskap

”I takt med att åren ute på fältet lagts till, märker jag hur de missionsstrategier vi arbetade fram i början av vår tid bleknar allt mer.”

Det skriver en av EFKs utsända medarbetare i Sydostasien i den här missionsreflektionen.

När vi kom ut första gången blev vi ganska snabbt introducerad till olika strategier för att nå ut till vår onådda folkgrupp. Vi gick träningar, lärde oss hur vi skulle svara, vad vi skulle säga och göra. Mycket av det var väldigt bra. Men det jag såg efter några år av drillning var att jag tappade bort en del av mig själv, som om jag inte riktigt fick plats. Det blev mer fokus på hur vi skulle göra det än på själva människorna vi mötte. Det blev mer fokus på vilken identitet jag skulle anpassa mig till än att låta Gud forma den person som jag var skapad att vara.

Något som vi sett viktigt i processen att möta nya människor på en ny plats är kulturanpassning och språkinlärning. Det finns ingen genväg om man vill nå ut. Men i allt är det viktigt att inte förlora sig själv. För var jag än bor, vilka jag än möter så har Gud lagt ned saker i mitt liv. Han har skapat mig till den jag är för att han ville ha just mig. Om jag utgår min tjänst från något annat än den jag är kommer det bli svårt att hålla ihop. Eller om jag möter människor enligt en förutbestämd mall.

Jag tror att i mötet med de människor som Gud leder oss till handlar det om att lyssna till vad Gud gör, både i mig och i den människa jag möter. Hur vill Jesus möta denna person och hur vill han använda mig just nu?

Jesus mötte människor där de var. Han såg på dem, brydde sig och mötte deras personliga behov. Så enkelt men så svårt.

Min missionsstrategi har förenklats med åren och kan nog sammanfattas med en bön som jag ber på morgonen: ”Jesus, låt mig ta en annan människa närmare korset idag. Amen.”

/EFKs medarbetare i Sydostasien.

Här kan du läsa mer om arbetet! Öppnas i nytt fönster.

Denna text publicerades även i nyhetsbrevet Utblick från EFKs internationella arbete. Prenumerera på Utblick så får du berättelser som denna en gång i månaden - direkt i din inkorg! Öppnas i nytt fönster.