Peter: Vi vill finnas i Råslätt för att förkroppsliga evangeliet här

Vilken är kyrkans roll i det som i medierapporteringen brukar benämnas som "socialt utsatta områden"? För Peter Magnusson och Råslätts Församlingsgemenskap är det enkelt uttryckt: de finns i samhället för att förkroppsliga evangeliet. Något som inte minst ger ringar på vattnet för de ungdomar som växer upp i förorten.

Utmed en gata i Malmö rör sig ett litet men uppseendeväckande sällskap. Gruppen består mest av tjejer men också ett par killar i 15-25-årsåldern och ett par män. De flesta av tjejerna är konservativt klädda muslimer, medan alla killar och män har svensk bakgrund. Stämningen är avslappnad och uppsluppen. Huvuden vrids. Ögonbryn höjs. Fördomar välts omkull. Här syns ett exempel på integration som många idag menar inte kan finnas. Hur är det möjligt?

För att svar på den frågan får vi gå tillbaka elva år i tiden till Jönköping där kommunen bad Råslätts Församlingsgemenskap (RFG) om hjälp att driva fritidsgården Underground i förorten Råslätt.

Mer än en plats att hänga

När församlingen tog över fanns stora problem med stökiga ungdomar, flera kriminellt belastade. Bara ett fåtal tjejer kom till fritidsgården. Tack vare frivilliga från församlingen gick det att utöka verksamheten, men snart blev det tydligt att det inte räckte med att bara ha en plats där ungdomar kan hänga. Det var också nödvändigt att möta behoven som fanns. Så började man erbjuda ungdomarna samtalsstöd och läxhjälp, och utifrån det har en rad andra stödprogram vuxit fram där skolor och myndigheter är inblandade. Idag drivs bland annat en treårig ledarskola och övningskörning för tjejer som aldrig annars skulle få möjlighet att ta körkort.

Peter Magnusson har bott i området i snart 40 år. Han är medlem i RFG och har huvudansvaret för alla satsningar inom Underground, fritidsgården som är belägen i källaren på aktivitetshuset Stadsgården i Råslätt. RFG tillhör EFK och SAM och grundades 1983. Församlingen har omkring 100 medlemmar, men genom Underground når ungdomsarbetet över 300 ungdomar i månaden. Undergrounds ledarstab består bara till viss del av personer från kyrkan, men att det är församlingen som driver verksamheten är välkänt.

– Många muslimer som jag träffar säger: ”ni är ju riktiga kristna”. Det handlar till stor del om att vi lever ut vår tro och tar Bibeln på allvar, men framför allt så handlar det om att vi har en värdegrund som många har respekt för. Det ser vi främst när det gäller vår tjejverksamhet: idag har vi 50 procent tjejer i öppen fritidsgårdsverksamhet och det är extremt ovanligt, berättar Peter.

Förtroende som tar tid

Långvariga relationer är enligt Peter den stora skillnaden. Hans barn har vuxit upp och gått i skola här, och känner många ungdomar och även deras familjer. Många föräldrar skulle tveka att skicka iväg sina barn på en övernattning med skolan. Men eftersom de känner och litar på Peter och andra ledare har det blivit möjligt för ledarskolan att göra resor, inte bara till Malmö som i exemplet här i början, utan till hela världen. Men det är ingen respekt som är lättvunnen.

– Det tar lång tid innan de flesta av våra killar litar på någon, och för tjejerna tar det dubbelt så lång tid, berättar Peter. De är svikna av alla, alltid. Du måste visa att du bryr dig mer än bara för stunden och det tar tid, men när de väl litar på dig så berättar, frågar och pratar de om allt i livet.

Står upp för dem när samhället sviker

Genom arbetet med Underground har Peter också kommit i kontakt med många som hamnat i kläm i samhället. Det har gjort att han och andra börjat kämpa för utsattas rättigheter och stå upp för dem när myndigheter missbrukar sin auktoritet. – Rättvisefrågor är viktigt, för om inte vi hjälper människor att slåss för mänskliga rättigheter och för att myndigheter ska följa lagstiftning och barnkonventionen, då kommer folk antingen bli självdestruktiva eller samhällsdestruktiva. Där finns en stor del av problematiken i förorter, menar Peter.

Får positivt tillbaka

Kyrkan som kom till en sliten källarlokal för elva år sedan hade inte integration som mål. Målet var alltid relationer, både inåt och utåt. Det behövdes några hjältar som vägrade ge upp, även när de ställdes inför motstånd och hot och som fanns tillgängliga att lyssna, stötta och kämpa med de åsidosatta. Integration har lyckats när vi själva inte märker den, berättar Peter. När ledarskolan reste ner till Malmö under våren var det ingen som tänkte på integration. De vistades där som en grupp och bröt fördomar både hos typiska svenskar och nysvenskar genom att bara vara sig själva.

Arbetet är inte färdigt. Det finns problem med droger, våld och hot som går allt längre ner i åldrarna. Det är en ständig kamp och många hamnar fel i samhället. Men Peter ångrar inte att han valt ett liv i förorten.

– Jesus kom till jorden för att förkroppsliga evangeliet, vi [församlingen] kom till Råslätt för att förkroppsliga evangeliet här. Vi har varit utsatta och hotade och det är tufft att se alla unga som utnyttjas. Men det är en oerhörd förmån att finnas bland dessa människor. Man får väldigt mycket positivt tillbaka i djupa samtal. Människor visar sin kärlek och uppskattning på olika sätt. Det är många bland oss som känner så och mitt i allt så tar Gud hand om oss.

Om Peter Magnusson

  • Arbete: Föreståndare för Undergrounds program
  • Bor: Råslätt, Jönköping Ålder: 59
  • Från: Ljungskile
  • Familj: Hustrun Lena, 3 vuxna barn, svärson och 2 barnbarn
  • Favoritbibelvers: hela Jesaja 58
  • Gör till avslappning: Lagar mat, friluftsliv, umgås med familj och vänner

Text och foto: Jonathan Karlsson. Texten publicerades i tidningen Direkt i juni 2018.