Samuel: "Jesus är inte styrd av ålder utan söker villiga hjärtan"

En kallelse och uttryckt längtan. Ett år senare är han med och skapar stort utrymme för unga inom EFK. Samuel Westergren berättar om arbetet med ung-frågor och hur dagsläget ser ut.

– Jag tror något hände år 2019 i vår rörelse bland unga, säger han.

Samuel Westergren är projektledare och ledarutvecklare med fokus på unga inom EFK. Tjänsten är relativt ny för honom. Han började med eventet Ära19 i januari 2019 och har sedan i november även arbetat med ung-frågor generellt inom EFK.

– När jag hade varit på pappaledighet och sökte jobb skickade jag ganska spontant ett mejl till EFKs Sverigeprogram där jag beskrev min längtan efter att jobba med ung-frågor. Just då skulle tjänsten för Ung event läggas ut efter finalåret av Frizon och jag fick projektleda Ära19. Men tidigt i den tjänsten uttryckte jag även längtan att jobba mot ledare, berättar Samuel.

Även en sådan tjänst blev ledig efter Ära19.

– Hur jag började jobba på EFK kändes lite slumpartat, men jag ser också Gud tydligt i det.

Som ledarutvecklare är tanken att ungdomsledare och ungdomspastorer ska få stöttning från EFKs gemensamma organisation. Nätverken Vi i EFK Leda finns för ledare, men Samuel menar att det behövs mer för just de som arbetar med unga.

– Jag minns själv hur det var som ungdomsledare. Jag kände mig inte särskilt kopplad till EFKs organisation eller andra EFK-sammanhang. EFK är en spretig rörelse och det är härligt, men det finns ett tydligt behov av att mötas både lokalt och centralt för att känna den gemensamma identiteten.

Vad längtar du efter?

– En stark och tydlig Jesus-rörelse där vi i EFK är kända för att lyfta namnet Jesus och att agera som honom. Och att se en ung Jesus-rörelse som lever ut sin tro och får leda vänner till Jesus. Lärjungarna var inte jättegamla, och Bibeln säger i 1 Timoteusbrevet 4:12: Ingen får förakta dig för att du är ung, utan var ett föredöme för de troende i ord och gärning, i kärlek, trohet och renhet. Jesus är inte styrd av ålder utan söker villiga hjärtan.

Denna brand hos unga är något som blev tydligt under Ära19.

Ära är en festival som riktar sig till unga, där Gudsmöten, gemenskap, fest, bön och lovsång står i centrum.

– Jag tror något hände år 2019 i vår rörelse bland unga, där vi ser att det rör på sig. Kanske beror det delvis på att vi pratar mer om psykisk ohälsa och tar konkreta tag i det. Ett exempel på Ära19 är ett seminarium för ledare som vi förväntade oss att tio-femton personer skulle komma till, men vi räknade till åttio ledare! Det var proppfullt uppe i Sion-kafét och lite ”Övre salen-känsla”. Detta ger framtidstro och pepp. På Torp satsade vi mer på tonårskonferensen och vi såg att fler ungdomar kom, det var fem hundra unga på nattmötet. Och Akademi för ledarskap och teologi (ALT)länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster har haft stor ökning bland elever.

Samuel lyfter några hållpunkter om vad som kommer ske framöver.

– Personligen kommer jag att vara ute på församlingsbesök bland ungdomsgrupper. Och såklart planering inför Ära20länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och tonårskonferensen på Torpöppnas i nytt fönster.

Mer om Samuel

Ålder: 28 år.
Aktuell som: Projektledare och ledarutvecklare med fokus på unga.
Bor: Huskvarna, medlem i församlingen Kungsportenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Utbildning och erfarenhet: Har studerat på ALT i tre år och har varit ungdomsledare Malmö.
Familj: Hustrun Linnéa Westergren och döttrarna Hollie 2,5 år och Juline 5 månader. ”De är härliga och intensiva.”

Texten är hämtad ur specialnumret av tidningen Direkt 2020öppnas i nytt fönster. Text: Anna Mendelsson Foto: Linnéa Westergren och Marcus Wallin

Ära20 - 28-30 augusti!

Ära är en festival som riktar sig till unga, där Gudsmöten, gemenskap, fest, bön och lovsång står i centrum. Likt premiäråret 2019 kommer Worship Nights, seminarium, workshops, aktiviteter, bönetält och kreativt rum att vara några av höjdpunkterna på Ära20. Årets Ära kommer att ha en mer missionell inriktning. Den 28 februari släpps en EP med sex låtar från Ära19 för att skapa mersmak och pepp inför Ära20. Ära arrangeras samma helg som året innan 28-30 augusti.

Läs mer om Ära20 här!länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Ta gärna kontakt med oss inom EFK!

Hör gärna av dig till mig om ung-frågor!

Samuel Westergren
Projektledare & ledarutvecklare med fokus unga

070-286 50 56

samuel.westergren@efk.se