Samwel drömmer om att bli lärare

Samwel Magagula är 19 år gammal och en av dem som får stöd av Holiness Union Church (HUC), EFKs partnerkyrka i Eswatini, för att betala skolavgifter och bekosta skoluniform. Stödet är avgörande för Samwels utbildning och han drömmer om att i framtiden utbilda sig till lärare.

Samwel är den äldsta av fem med två omgångar tvillingar som småsyskon. Mamman dog i samband med att ett av hans yngre syskon föddes, och när pappan inte klarade av att ta hand om barnen flyttade hela syskonskaran in hos sin mormor och morfar (som tyvärr gick bort i januari i år). De hade redan från började begränsade ekonomiska möjligheter att ta hand om barnen, och det var med bakgrund av denna situation som Samwel fick stipendiet via HUCs program ”National Children’s Care Program (NCCP)”. Öppnas i nytt fönster. Tack vare stödet har familjen råd att betala hans skolgång och skoluniform.

Programmet föddes 2005 ur ett initiativ av EFK i samarbete med HUC som svar på det stora antal föräldralösa barn med hiv som fanns då och som fortfarande är ett stort problem i Eswatini. Målet var att hitta nya familjer åt de föräldralösa barnen men också skapa bättre levnadsförhållanden genom olika utvecklingsprojekt. De hushåll som får stöttning är ofta väldigt drabbade av fattigdom och majoriteten av dem har ingen elektricitet eller avlopp/vatten och har ofta brist på mat.

Samwel går just nu i ”form 3” (skolsystemet i Eswatini går upp till form 5) och hans favoritämne är engelska. Han älskar att läsa på fritiden och hans favoritbok är ”the Pearl” av John Steinbeck. Han drömmer om att utbilda sig till lärare i framtiden.

Pandemin har fört med sig negativa effekter på utbildningen

Pandemin har orsakat många problem för eleverna i skolan i Eswatini, då skolorna var stängda ett helt år och öppnade först i slutet av mars 2021.

- Ett annat problem är att regeringen i Eswatini beslutade att godkänna alla elever det senaste året vilket innebär att de bara hoppar upp till nästa klass utan att ha fått den nödvändiga kunskapen från året som gått för att klara av nästa årskurs. Effekterna av detta kommer framtiden tyvärr få utvisa där många elever säkert kommer att ha svårt att hänga med i undervisningen, berättar Pelle Bågesund, EFKs missionär i region Afrika.

Denna text är hämtad ur nyhetsbrevet Utblick från EFKs internationella arbete i juni 2021. Prenumera på Utblick så får du berättelser som denna en gång i månaden - direkt i din inkorg! Öppnas i nytt fönster.