Skolorna i regnskogen

Vi åker på den smala vägen i regnskogen nere i södra spetsen av Centralafrikanska republiken. Vi är på väg till byn Lindjombo, för att besöka Barnhjälpens nya projekt för utsatta minoritetsfolket Bayaka.

Vägen kantas av tunga grenar, blad och lianer som slår mot bilen. Skogen är full av liv och djur. Det händer att de som regelbundet färdas här ser gorillor springa över vägen. Efter två timmar öppnar sig landskapet och vi är framme. Vi ska besöka skolan som Barnhjälpen stödjer. Här läser barn som tillhör minoritetsfolket Bayakas. Det är ett jägar- och samlarfolk som i århundraden levt av det som regnskogen ger. Tyvärr drabbas de ofta av förtryck och utnyttjas som billig arbetskraft i det omgivande
samhället. Skolorna, som vår partner EEB driver, i tre byar blir en fristad och en möjlighet att få utbildning. Det är något alla barn har rätt till, oavsett folktillhörighet.

Vi välkomnas in i klassrummen och får vara med på lektioner med både de yngre barnen (motsvarande lågstadium) och de äldre barnen (mellanstadium). De båda lärarna undervisar engagerat. Trots att resurserna är knappa och att deras löner blir försenade vissa månader fortsätter de att jobba på.

Maten en nyckel

I bilen hade vi med oss säckar med ris, salt och olja som vi lastar av. Det är ingen nödhjälp utan en viktig del av verksamheten. Just mat är en nyckel till att få skolan att fungera. Bayakafamiljerna lever genom att vara ute i skogen och samla och jaga sin mat. Om barnen inte serveras mat i skolan går barnen hem eller följer med sina familjer ut i skogen. En annan nyckel är de engagerade föräldrarna. Efter besöket i klassrummet samlas vi med föräldrakommittén som förklarar för oss hur viktig skolans verksamhet är. En äldre kvinna säger: ”Jag är gammal, jag har fött barn och fått barnbarn. För mig är skolan jätteviktig och jag är så glad att både flickor och pojkar har möjlighet att gå i skolan!”

/Andreas Dagernäs, regionledare för Afrika