”Var hade jag varit om jag inte hade lärt mig att läsa och skriva?”

Orden är från en pappa till ett av barnen som går i skolan för Bayaka-barn i byn Kanza, Centralafrikanska republiken (CAR). Andreas Dagernäs, regionledare för EFKs arbete i Afrika, var på besök i sydvästra CAR i januari och berättar här mer om betydelsen av att jobba med utbildning för barnen.

"Vi befinner oss i sydvästligaste delen av CAR. Här finns ursprungsbefolkningen Bayaka, ett pygméfolk som är samlare och jägare. De bor i anslutning till den vackra regnskogen som de lever av och känner utan och innan. Periodvis går hela familjen ut i skogen för att jaga och samla mat.

Minoritetsbefolkningen Bayakas är en utsatt folkgrupp. Genom historien har de diskriminerats på många sätt. De har utnyttjats som billig arbetskraft och fortfarande är det många från omgivande etniska grupper som ser ned på och föraktar Bayaka-folket och utnyttjar dom.

Jesus har kallat oss att predika evangeliet för alla folk – i ord och handling. Ett avgörande sätt att hjälpa befolkningen är genom utbildning till barnen. Kunskap kan inte tas ifrån en och vad gäller minoritetsbefolkningen Bayaka innebär denna kunskap bland annat möjligheten att kunna ta till vara sina civila rättigheter, integreras och bli en aktiv del av samhället istället för att utnyttjas. EFK ger stöd till tre grundskolor för Bayakas i byarna Kanza, Yondo och Lindjombo.

Vid ett besök i Kanza i januari mötte jag barnen, deras lärare och föräldragruppen. Jag frågade vilken betydelse skolan har för barnen. Då reste sig en pappa nere i lokalen och sa: 'Se på mig. Jag är sekreterare i föräldrakommittén, hur hade jag kunnat vara det om jag inte hade lärt mig läsa och skriva i skolan!?'"

VIll du ge en gåva till EFKs arbete för skolgång för barn i Bayanga? Ge via swish 900 4037 eller bg 900-4037. Ange "45251".

Text och foto: Andreas Dagernäs

Denna text publicerades även i nyhetsbrevet Utblick från EFKs internationella arbete i februari 2022. Prenumera på Utblick så får du berättelser som denna en gång i månaden - direkt i din inkorg! Öppnas i nytt fönster.