Victor: Teologi hjälper mig förstå Bibeln och andra kulturer!

Porträttbild: Victor Weidersjö

Victor har pluggat teologi i tre år men jobbar inte i kyrkan. Ändå har han haft stor nytta av teologin. Han rekommenderar teologistudier – men inte för alla.

När Victor började plugga teologi på dåvarande Örebro Missionskola (numera Akademi för ledarskap och teologi – ALTlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster) var det för att det fanns en kallelse inom honom.
– Jag trodde att jag skulle jobba som pastor och pluggade i tre år. Men precis innan jag blev klar började jag ifrågasätta det här med att lönearbeta i kyrkan. Det var omvälvande och svårt. Samtidigt blev jag mer och mer intresserad av församlingsplantering och har varit med och planterat församlingar sen dess, säger Victor Weidersjö.

Församling och teologi

Gud är densamma och kallelsen finns kvar, men med andra konturer. Visst skulle han önska att han hade mer tid att använda sina studier för att undervisa och predika. Men teologin har varit en stor tillgång.
– Det har betytt mycket för min personliga tro att förstå fler dimensioner av det jag läser i Bibeln. Men framför allt för mitt församlingsengagemang. Jag skulle önska att många fler i församlingsledningar och andra ledare i kyrkan skulle studera teologi. ALT har många fristående kurserlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster eller så kan man studera halvtid parallellt med sitt vanliga arbete.

Samtidigt varnar han för att teologistudier kan vara påfrestande för tron.
– Jag tror att det är bra att vara välgrundad i sin tro, säger Victor och berättar att en djupdykning i akademisk teologi också kan innebära en del ifrågasättande av det som tidigare varit självklart men kanske ogenomtänkt.

Arbete och teologi

Efter teologistudierna har Victor arbetat med arbetsintegration och på HVB-hem för ensamkommande ungdomar.
– Den akademiska teologin har hjälpt mig som socialarbetare jättemycket. Att lära mig förstå och tolka Bibeln gör att jag blir bättre på att tolka och förstå en medmänniska. Framför allt från andra kulturer. Att förstå Mellanöstern för 2000 år sedan hjälper mig att förstå människor från andra kulturer.

Victor har nyligen börjat plugga till socionom men teologin finns tydligt med också där.
– Jag bygger ju hela min idévärld och min syn på samhället på det jag lärde mig under teologistudierna.

Victor Weidersjö

  • Ålder: 29 år
  • Familj: Gift med Amanda, Nora 3 år
  • Församling: Församlingsplantering utifrån Korskyrkan, Norrköping
  • Intresse: Beachvolleyboll


Artikeln hämtad ur Specialdirekt 2019. Text: Emmanuel Ingelsten Foto: Victor Danell