Barnhem behöver inte vara svaret

Coronapandemin har gjort skolgången svårare, men Samwel i Eswatini kämpar vidare med sina studier.

Vad händer när fem syskon mister sin mamma, och pappan inte klarar av att
ta hand om dem? ”Barnhem” lyder svaret för tusentals unga runtom i världen.
Men inte för Samwel och hans syskon i Eswatini.

Man skulle kunna tro att föräldralöshet är skälet till att miljontals barn växer upp på en institution, men faktum är att 80 procent av barnen på barnhem har minst en förälder i livet, och därutöver andra närstående. Nej, i själva verket är det fattigdom som är den främsta bakomliggande orsaken. Men det bästa botemedlet mot fattigdom är inte att rycka upp barn från sin hemmiljö, utan att ge familjer förutsättningar att möta barnens behov.

– Barn ska växa upp i trygghet, och det tror vi att de bäst gör i en familj, säger Anneli Dagernäs,
regionledare för EFKs arbete i Afrika.

Hon får nu och då frågor från församlingar eller enskilda som vill stödja ett barnhem, eller kanske åka
till ett barnhem som volontär.

– Då berättar jag att vi inte arbetar med barnhem, och förklarar varför. I stället stödjer vi andra typer
av verksamheter, säger Anneli och ger Give a Child a Family i Sydafrika som exempel. De tar visserligen
emot utsatta barn för kortare perioder, men har en mycket genomtänkt strategi för att hitta familjer som kan bli barnens nya hem. Sedan får dessa familjer i sin tur uppföljning och långsiktigt stöd.

BARNHEM HAR BLIVIT EN AFFÄRSIDÉ

Ett dilemma som Anneli ser är dock frestelsen att starta barnhem, eftersom det då är lätt att få pengar
från väst. Faktum är att barnhem blivit något av en affärsidé i många länder, både i Afrika och Asien. Även Maria Finnevidsson, regionledare för EFKs arbete i Asien, ser problematiken. I Nepal ligger exempelvis 80 procent av barnhemmen i turistområden, där många västerlänningar passerar och gärna ger gåvor när fattiga barn exponeras.

– Barns bästa måste alltid vara i centrum. Det är lätt att bli pragmatisk och bara se det ytliga: mat på bordet och utbildning. Men barn behöver närheten i en familj, säger Maria.

Hållbar försörjning för hela familjer

Hur gick det då för Samwel i Eswatini? Jo, han och hans syskon fick flytta in hos sin mormor och morfar. De hade kärlek, men en knaper ekonomi. Genom EFKs systerkyrka Holiness Union Church (HUC) fick familjen ett stipendium för Samwels skolgång. HUC jobbar även med andra projekt som syftar till att ge familjer en hållbar försörjning.

Nu är Samwel 19 år, hans favoritämne är engelska och han drömmer om att bli lärare en dag. Då kan han ge andra barn samma möjligheter i livet som han själv har fått.

Hallå där, Victoria Nordell från Stockholm...

Varför är du med i Barnhemsdialogen?

– För att jag brinner för barnrättsfrågor! Det är viktigt att få ut kunskap.

Många unga åker ut till barnhem som volontärer. Vad tänker du om det?

– Det finns bättre sätt att volontärarbeta, både för barnen och en själv. Att volontärer kommer och går är inte bra för barnens anknytning och trygghet. Dessutom stödjer man något som inte är bra i grunden, även om de flesta har ett gott hjärta. Det är bättre att jobba med till exempel familjehem.

Du har själv varit ute som praktikant med Stepout?

– Ja, det var i Eswatini. Då fick jag se hur EFK jobbar med barnrättsfrågor och ett underifrånperspektiv där man tar vara på lokal kunskap. Det är också ett genomtänkt program som tar ansvar för dem man sänder ut, och även dem som är på plats. Så Stepout kan jag absolut rekommendera!

Vad gör du själv just nu?

– Under sommaren har jag jobbat på Rädda barnen. I höst ska jag fortsätta studera på masternivå, bland annat kurser i Global hälsa.

Victoria Nordell, barnrättsambassadör.

Barnhemsdialogen

I samarbete med Erikshjälpen och Svenska Alliansmissionen försöker EFK sprida kunskap om barnhem och barns rättigheter bland församlingar och enskilda. Ett 15-tal barnrättsambassadörer är utbildade för att leda samtal om dessa frågor. Vi kommer gärna på besök till din kyrka, missionsråd eller skola. Hör
av dig så berättar vi mer! Du hittar kontaktuppgifter längst ner på sidan.

Den här texten publicerades först i tidningen Direkt i september 2021 Öppnas i nytt fönster..
Text: Stefan Östman

Ta gärna kontakt med oss inom EFK!

Jag berättar gärna mer om Barnhemsdialogen!

Stefan Östman
Projekthandläggare Internationella programmet
070-310 82 42

Mejla mig!