Silla Vacia ger stöd till kvinnor på gatan i Valencia

Silla Vacia är en av EFKs partners i arbetet mot människohandel i Valencia, Spanien. Silla Vacia betyder Tom Stol på spanska. Utmed vägar på mörka industriområden eller småvägar vid kusten ses ofta en stol där det sitter en lättklädd kvinna. Detta är ett tecken till dem runt omkring att här kan man köpa sexuella tjänster. Silla Vacia vill arbeta för att dessa stolar ska bli tomma och dessa kvinnor ska få möjlighet att återanpassas i samhället och få chans till ett värdigt liv.

Silla Vacia startade för sju år sedan utifrån Valencias äldsta gospelkör Gospel Gloria. Gospel har sina rötter i musik som skapades av slavar som fick uppleva frälsningen i Jesus Kristus. Några i kören hade fått upp ögonen för det växande problemet med slavar i vår egen närhet genom den ökade problemet med prostitution och kvinnor som såldes under slavliknande förhållanden.

- Under ett helt år gick ett team runt och bad i det områden som hade mycket stolar och kvinnor som erbjöd sina tjänster. Ur det föddes ett arbete där teamet går ut varje vecka för att prata med kvinnorna och genom de relationer som växer fram vara med och hjälpa till att identifiera offer för människohandel, berättar Anna-Maria Mehmedovic, missionär i Valencia.

Föreningen samarbetar med polis och sociala myndigheter och med ett flertal andra frivilligorganisationer för att kunna erbjuda skyddat boende, rehabilitering och arbetsträning för de kvinnor som är mottagliga för det. Samtidigt jobbas med medvetandegörande i samhället för att minska efterfrågan av sexuella tjänster.

Denna text publicerades även i nyhetsbrevet Utblick från EFKs internationella arbete i oktober 2021. Prenumera på Utblick så får du berättelser som denna en gång i månaden - direkt i din inkorg! Öppnas i nytt fönster.