Långsam attitydförändring mot sexindustrin i Spanien - EFKs arbete fortsätter

Teamet i Valencia. Med på bilden är också Anna-Maria Jonsson, regionledare för EFKs arbete i Latinamerika och Iberiska halvön.

Köp av sexuella tjänster fortsätter vara ett stort problem i Spanien. Sexindustrin är en grym industri som utnyttjar de mest utsatta, ofta papperslösa, socialt utsatta personer och genom en svag lagstiftning på området kan maffialiknande strukturer sälja kvinnor relativt ostört även år 2024. Det pågår emellertid en långsam attitydförändring på gräsrotsnivå och även på politiskt håll börjar röster höjas för en förändrad attityd och verklighet i Spanien. Vi i EFK jobbar tillsammans med vår lokala partner för att blåsa energi in i den förändringsprocessen samtidigt som vi jobbar konkret med offren.

Sedan ett par år tillbaka kopplades arbetet i Valencia till en större nationell organisation med huvudsäte i Madrid, Amar Dragoste. Det är en organisation med lång erfarenhet och med fler resurser till rehabilitering. Detta samarbete har fungerat över förväntan och för ca ett år sedan blev den lokala organisationen vi jobbar med officiellt en del av Amar Dragoste.

- Vi är numera en del av ett nätverk av 12 lokala team som tillsammans jobbar för att upptäcka och förebygga människohandel och sexuell exploatering. Vid ett konstaterat fall av människohandel har vi nu tillgång till personal som kan samordna resurser utifrån varje individs förhållanden med målet att återupprätta och integrera dessa personer på nytt i samhället, berättar EFKs medarbetare Anna-Maria på plats i Valencia.