Margarida: ”Jag kan bli den första i familjen att
ta examen!”

Utbildning är en nyckel för att få en bättre framtid. För 36-åriga Margarida Mariano de Oliveira som växte upp under knappa förhållanden ute på landsbygden i nordöstra Brasilien har drömmen om en utbildning blivit verklighet tack vare studiestöd från EFKs partner FEPAS.

Text: Marcus Holmgren Foto: Privat. Den här texten publicerades även i EFKs tidning Direkt i december 2023. Öppnas i nytt fönster.

Margarida är äldst av fyra systrar och föräldrarna försörjde sig som småskaliga jordbrukare. För att ta sig till skolan behövde systrarna gå upp halv fyra på morgonen, för att åka på ett skumpigt lastbilsflak till närmsta stad. Pappan var analfabet och mamman kunde endast skriva sitt namn och läsa hjälpligt. Ändå var det var föräldrarnas dröm att deras barn skulle få studera. När familjen flyttade in till stan övergav de yngre systrarna snart studierna. Men Margarida fortsatte, driven av en stark önskan att skaffa sig en universitetsutbildning.

Idag bor hon i delstatshuvudstaden Fortaleza, där hon studerar till socialassistent på universitetet. Utöver att bidra till att försörja sin familj, är hennes dröm att fortsätta studera och bli dekanus på ett läroinstitut. Detta för att kunna vara med och skapa möjlighet för andra människor som, oavsett förutsättningar, bär på samma önskan att studera och förändra sina levnadsförhållanden som hon gör.

– Studier är avgörande för att kunna förändra sin tillvaro.

Studiestödet helt nödvändigt

Det är situationer som Margaridas som vi i EFK tillsammans med vår partner FEPAS i Brasilien vill möta genom att erbjuda möjligheten att söka studiestöd. Tack vare stödet kan Margarida bland annat att betala för internetuppkoppling, köpa studentlitteratur och ha råd att pendla till och från universitetet.

– Studiestödet är helt nödvändigt för mina studier. Speciellt vad gäller internet, då många av aktiviteterna idag genomförs online.

Margaridas pappa gick bort 2016, men hon gläds över att hennes mamma har börjat studera på kvällarna.

– Jag kan bli den första i min familj att slutföra en högre utbildning och därmed också uppfylla pappas dröm för mig. Att få studera är en välsignelse från Gud! Det var Han som gav mig denna möjlighet och jag kommer inte att kasta bort den!