Nu har terminen startat för 180 barn i Vilankulo

Skolans rektor Felizarda.

Flera av våra partnerkyrkor i Afrika driver skolor, då man ser vikten av att ge god skolgång tillgänglig för alla barn och man vill vara med och bidra i samhället. Detta är också något som vi i EFK tror är viktigt, att ge barn skolgång kan vara en väg ut ur fattigdom och då våra partners tränas i barns rättigheter tror vi att skolorna också kan få vara en trygg plats för barnen.

Ett exempel är vår partnerkyrka IUBM i Vilankulo, Moçambique, som sedan 2013 drivit en förskola i ett utsatt område i staden. Skolan har sedan utökats allteftersom och när man startade det nya skolåret 1 februari 2023 välkomnade man 180 barn från förskola upp till årskurs 6.

Efter år av pandemin då skolan var mer eller mindre helt stängd, är det så viktigt att skolan får fungera bra, och lärarna har gjort ett stort jobb med att få tillbaka barnen till skolan igen, genom hembesök och föräldramöten.

1 februari inleddes terminen och 180 barn välkomnades till skolan.

Undervisningen de får på skolan är viktig, men det är även maten, då många kommer från familjer med stora utmaningar. Skolan har en stor åker där man bland annat odlar majs för att kunna ge barnen bra mat, två mål, varje dag. Lärarna är också utbildade i barns rättigheter och det är något man jobbar tydligt med och vill att skolan ska vara ett gott exempel på en plats där barnen ska få vara trygga.

Felizarda, som är rektor för skolan, är glad över att så många barn är inskrivna i år och uttrycker stor tacksamhet till EFK och alla som är med och stöttar detta viktiga arbete.

Denna text publicerades även i nyhetsbrevet Utblick från EFKs internationella arbete. Prenumera på Utblick så får du berättelser som denna en gång i månaden - direkt i din inkorg! Öppnas i nytt fönster.