Pabitra: "Jag blev befriad från min rädsla"

Tansens missionsjukhus i Nepal undgick naturligtvis inte effekterna av covid-19. Pabitra Khanal arbetar som sjuksköterska och berättar här om utmaningarna med att arbeta på en förlossningsavdelning mitt under pandemin - och om lyckade förlossningar och befrielse från rädsla.

"Under mina 20 år som sjuksköterska har jag aldrig tidigare upplevt så jobbiga ögonblick som när pandemin slog till. Inte bara vi i sjukhuspersonalen utan också hela samhället i Tansen, fruktade det "okända" covid-19. Att arbeta på en förlossningsavdelning mitt under pandemin var utmanande. Som sjuksköterska visste jag att jag behövde vidta alla säkerhetsåtgärder och fortsätta att ge behandling till mödrar och barn. Det är själva anledningen till att jag valde att bli sjuksköterska. Men jag måste erkänna att rädslan för att bli smittad av covid-19 alltid var med mig.

Gravid kvinna med covid-19

En kväll fick jag information om att en gravid kvinna som nästan var redo att föda skulle komma in till sjukhuset. Vi fick också veta att hon hade testats positivt för covid-19 på vårdcentralen som hon remitterats ifrån.

Sjukhuset hade försett oss i personalen med nödvändig personlig skyddsutrustning (PPE) så när kvinnan kom tog jag på mig min PPE och undersökte henne. Trots att vi hade platsbrist kunde vi ordna så att hon fick vara i ett separat område på vår avdelning. Jag var i konstant kontakt med läkaren om kvinnan och vid midnatt tog jag på mig skyddsutrustningen igen och kollade till henne. Jag såg då att fostervattnet var färgat av mekonium. Det var inget gott tecken. Min rädsla eskalerade, inte för att jag skulle bli smittad, utan eftersom mekonium kan leda till komplikationer som kan kosta bebisen livet. Alla möjliga negativa tankar tog över mitt sinne. Vad händer om något går fel med mamman eller barnet? Kommer samhället att anklaga mig för att inte ha gett ordentlig vård på grund av min rädsla för covid-19? Sedan insåg jag att jag behövde göra allt jag kunde, precis som jag skulle göra för alla icke-covid-patienter.

Befriad från rädsla

Vid 5-tiden på morgonen förlöste läkaren och jag, med fullt skydd, en fin flicka. Både barnet och mamman mådde bra och förlossningen skedde utan några komplikationer. Dessutom upplevde jag att jag också blivit befriad från min rädsla och ångest.

Jag är så tacksam över att få vara en del av detta sjukhus. Detta sjukhus tar inte bara hand om patienterna utan också personalen. Jag är tacksam för alla givare som generöst stöttat oss för att köpa personlig skyddsutrustning. Tack!"

Pabitra Khanal

Sjuksköterska och barnmorska, Tansens missionssjukhus i Nepal

Texten är översatt av EFKs utsända i Nepal, Pernilla och Otto Ardeby.

Denna text publicerades även i nyhetsbrevet Utblick från EFKs internationella arbete i november 2021. Prenumera på Utblick så får du berättelser som denna en gång i månaden - direkt i din inkorg! Öppnas i nytt fönster.