Samhällsutveckling med familjen i centrum

Chehri är en by med ca 2000 familjer som ligger i distriktet Uttar Pradesh i Indien. Här arbetar vi i EFK tillsammans med den indiska organisationen ASSI för att ge skolstöd till de barn som annars inte har möjlighet till utbildning. Det är ett fattigt område där familjerna kämpar för sin försörjning och där barnarbete och barnäktenskap är utbrett. Målet är att ge en hållbar förändring för hela familjen. Genom att jobba med hela samhället och ge kunskap om utbildning och dess möjligheter samt föräldraträning, sjuk- och hälsovårdsupplysning och yrkesträning har människor fått det bättre, utbildningsnivån har höjts och invånarna tar en aktiv del i samhället för att själva skapa förändring.

Vad har vi uppnått i projektet?

  • 465 barn upp till årskurs 8 går på skolan i Chehri
  • 125 ungdomar har fått stipendier och gått vidare till gymnasiet
  • Sportaktiviteter och ett skolbibliotek ger barnen extra stimulans
  • Barn och föräldrar har tagit del av utbildning i hygien och hälsa samt barnäktenskap
  • En upplysningskampanj om rätten och vikten av att rösta i valet i maj.
  • En utbildning i mathantering och sömnad för kvinnor har startat.

Vad vill vi göra mer?

I Chehri har läskunnigheten ökat till 47 % tack vare projektet, men målet är att alla ska kunna läsa och ta del av samhällsinformation och göra sin röst i samhället. Därför satsar ASSI på att utbilda ungdomar att vara hjälplärare och arbeta förebyggande med upplysningsarbete. Fattigdomen är stor och man vill därför starta 20 småskaliga företag för kvinnor. Ett långsiktigt arbete pågår med att påverka politiker att ta sitt ansvar för att barn och deras familjer ska få det de har rätt till, utbildning, sjukvård och ett drägligt liv.

Nu vill Shalini själv bli lärare

Shalini, 8 år, tittar på mig med sina allvarsamma ögon och berättar att hon vill bli lärare, för det finns så många barn som inte får chansen att gå i skolan där hon bor. Shalini älskar att läsa böcker, räkna matte och leka förstås. Mamma och pappa är fattiga och kan inte läsa så Shalini vill hjälpa dem. Men så var inte hennes framtid tänkt från början. Shalinis pappa tar de dagsverken som finns och ibland räcker inte ens pengarna till mat och kläder åt sin stora familj, så Shalini skulle giftas bort ung för att lätta på försörjningsbördan. Men genom en dörr till dörrkampanj i området fick familjen besök av en av lärarna som erbjöd Shalini möjligheten att gå i skolan och här är hon nu. Ett fönster till ny värld har öppnats för Shalini och hon kommer att ta chansen.

Du kan stödja projektet genom att bli fadder genom Barnhjälpen.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Vill du veta mer om projektet?

Hör gärna av dig till mig!

Anneli Nilsson
Ansvarig för fokusområdet Barns rättigheter i Region Asien


anneli.nilsson@efk.se

Insamlingsbehov

Insamlingsnummer: 47350
Insamlingsbehov: 818 000 kr

Insamlat: 18 900 kr Kvar att samla in: 799 100 kr

I de fall insamlingen till ett enskilt projekt blir större än årets behov kan dessa pengar komma att användas i ett annat liknande projekt inom samma fokusområde.